У Запоріжжі представили модель Ради відновлення як регіонального інструменту стійкості та згуртованості

14 березня у відбулася презентація та обговорення Ради відновлення як інструменту залучення громадськості до відновлення і демократичних змін. Організаторами виступили ГО Екосенс та Національна платформа стійкості та згуртованості.

У ході події було представлено аналітичний звіт Дмитра Арабаджиєва, доктора політичних наук, професора, члена Ради відновлення Запоріжжя, в якому описано модель Ради відновлення, перспективи, досягнення та виклики такої моделі для розвитку громадянського суспільства. Завантажити звіт можна за посиланням.

Важливість цієї презентації в тому, що у повоєнній відбудові будинку, вулиці, міста, громади та регіону одну з ключових ролей грає здатність громадян об’єднуватись та активно діяти заради спільної мети. У демократичному суспільстві, до якого прагне українське, об’єднання громадян є дієвим інструментом взаємодії з органами влади, міжнародними партнерами та донорами.

Запоріжжя стало першим містом, в якому з’явилася Рада відновлення – коаліція науковців, активістів, підприємців, екологів, які добровільно об’єдналися заради створення стратегії та експертного обговорення майбутнього Запоріжжя.

За рік роботи експерти Ради змогли досягти суттєвих результатів: провели перше соціологічне дослідження впливу війни на Запоріжжя, шість заходів соціальної інтеграції, залучили 18 експертів до розробки  дорожньої карти зеленого відновлення Запоріжжя. Її презентували на першому міжнародному Форумі відновлення Запоріжжя.

Завантажити аналітичний звіт>> Recovery commetee_instrument research

Участь у презентації та обговоренні досвіду взяли 77 експертів: представники та представниці Національної платформи стійкості та згуртованості, Української Гельсінської спілки з прав людини, Мережі громадської безпеки та згуртованості, а також експерти з Херсону, Миколаєва, Харкова і Донеччини. Слухачами також стали представники різних департаментів обласних військових адміністрацій з різних регіонів України.

У висновку учасники відмітили, що Рада відновлення – це гарний та дієвий інструмент взаємодії експертного середовища з громадськістю, владою, міжнародними організаціями та інституціями. Досвід, здобутий у Запоріжжі, має усі шанси бути масштабованим у тій чи іншій мірі в інших громадах нашої країни. Але варто зважати саме на локальні виклики кожної громади, адже в залежності від ситуації потреби у відновленні можуть бути різними.

Рада відновлення, на думку спікерів, стала гарним кейсом у питанні згуртованості та стійкості, показавши розмаїття сенсів, які вкладаються у ці два поняття. Сьогоднішня презентація показала, що нетворкінг, міжсекторальна взаємодія, взаємодопомога та залучення до роботи фахівців різних напрямків є затребуваними, актуальними та дієвими для вирішення стратегічних питань, в тому числі – і питань відновлення та відбудови країни.