Є всі підстави говорити не лише про невизнання виборів в росії, але й про їх нелегітимність – можливо, за “білоруською формулою”

Таку думку висловила співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Тищенко під час прес-конференції в “Укрінформ”. 

За її словами, у так званих “виборах” на тимчасово окупованих територіях, які за формою скоріше нагадували театр абсурду або антиутопію, начебто взяли участь близько 6% від загальної кількості виборців у рф. 

Це дуже багато. Така частка впливає на загальний результат “виборів” і свідчить про їх нелегітимність. 

Сам “виборчий процес” на тимчасово окупованих територіях Юлія Тищенко назвала подією, яка відбудувалася за межею будь-яких правил та норм. 

“Псевдовибори виявилися ще одним фільтром лояльності до окупаційної влади, адже відмова від участі могла тягнути за собою репресивні наслідки з боку окупаційних силових структур”, – відзначила Юлія Тищенко. 

Співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості звернула увагу, що “право голосувати” отримали навіть особи, які навіть не мають паспортів країни-окупанта. 

Згідно з рішенням російської ЦВК, взяти участь у псевдовиборах було можливо й за українським паспортом. 

Відтак головним завданням рф стало створення картинки про “масову підтримку воз’єднання”. При цьому усі дані вказують, що і явка, й потенційний перелік виборців були явно завищені.