У бізнесу обережно позитивні настрої щодо майбутнього, – Ганна Дерев’янко 

Про це розповіла виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко під час відкритої дискусії “Два роки повномасштабної війни: відверта розмова про стійкість, ризики та реконсолідацію”, яку організувала Національна платформа стійкості та згуртованості.

За її словами, бізнес втримався, адаптувався і продовжує працювати. 

“Понад 90% членів асоціації продовжують повноцінно сплачувати зарплату своїм працівникам (на початку повномасштабної війни таких було понад 60%). Це не означає, що бізнес не має втрат. Але підприємці шукають і знаходять варіанти, як працювати та розвиватися”, – відзначила Ганна Дерев’янко.

Якщо навесні 2022 року підприємці хвилювалися, чи працюватиме банківська система, Інтернет, зв’язок, чи буде стабільною енергосистема, то зараз більш актуальні питання втримання, пошуку працівників та клієнтів. Перш за все, мова йде про бронювання від мобілізації та міграцію. 

Попри не дуже позитивні новини з фронту, бізнес вірить у перспективу членства України в ЄС і готовий інвестувати в країну. 

57% опитаних членів Європейської Бізнес Асоціації опитаних інвестують або будуть інвестувати в Україну під час війни, а 79% готові долучатися до повоєнної відбудови. 

Ганна Дерев’янко також відзначила необхідність діалогу між владою та бізнесом, бо є багато сенситивних питань, які потрібно вирішувати зараз, а не відкладати на потім. 

Нагадаємо, за час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту “Побудова стійкості в конфлікті через діалог”.