Нам вдалося уникнути неконтрольованого падіння економіки і стабілізувати ситуацію, – Ярослав Жаліло

Про це заявив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло під час відкритої дискусії “Два роки повномасштабної війни: відверта розмова про стійкість, ризики та реконсолідацію”, яку організувала Національна платформа стійкості та згуртованості. 

За його словами, у 2023 році зріс ВВП, стабілізувався і покращився індекс ділових очікувань, вдалося відновити експорт через Чорне море.

Водночас потрібно розуміти всю складність ситуації, в якій ми знаходимося. 

“Україна – єдиний у світі кейс країни з відкритою ринковою економікою, якій потрібно дати відповідь на дуже складні воєнні виклики”, – відзначив Ярослав Жаліло.

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень звернув увагу, що наша сила в децентралізованій моделі, але у цьому й наша слабкість. 

Нам вдалося адаптуватися до повномасштабної війни, але у частини суспільства є спокуса повернутися до звичних довоєнних практик. 

На думку Ярослава Жаліла, це неможливо, якщо ми хочемо виграти війну. Нам всім потрібно переформатовувати свою діяльність. 

“Влада в складній ситуації, тому що вона змушена вирішити централізовані завдання війни в децентралізованій системі стійкості, і потрібно зробити це так, щоб зберегти якорі стійкості у вигляді підприємців, децентралізації, економічної та політичної відкритості”, – сказав Ярослав Жаліло. 

Він нагадав, що лише бюджет Сил оборони, який ми самостійно фінансуємо, складає близько $47 млрд щорічно. Щоб виграти війну, нам потрібно наповнювати цей бюджет у найближчі 2-3 роки, а для цього має працювати економіка. 

Нагадаємо, за час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту “Побудова стійкості в конфлікті через діалог”.