2024 рік буде фінансово складнішим за попередній, – Гліб Вишлінський 

Таку думку висловив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський під час відкритої дискусії “Два роки повномасштабної війни: відверта розмова про стійкість, ризики та реконсолідацію”, яку організувала Національна платформа стійкості та згуртованості.

За його словами, 2023 рік ми прожили майже за ідеальних фінансових умов, коли отримали близько $43 млрд зовнішньої допомоги. Це дало можливість мати фактично два бюджети – звичайний, який допомагали фінансувати наші партнери, та бюджет оборони, який ми наповнювали за рахунок податків та неподаткових надходжень.

Завдяки цьому зростання ВВП торік склало близько 5%. 

Але 2024 рік, на думку директору Центру економічної стратегії, буде іншим. 

Він оприлюднив декілька сценаріїв – від, умовно, ідеального до вкрай важкого.

Перший передбачає, що підтримка надається у повному обсязі. До того ж закордонні активи росії спрямовуються на відбудову України. 

У другому акцент зроблений на збільшенні внутрішніх ресурсів. Але, наприклад, збільшення податкового навантаження задля цієї мети також матиме ризик втрати рівності у суспільстві. Від інфляції можуть постраждати найменш захищені верстви. Отже необхідна й оптимізація витрат – згадаємо хоча б сумнозвісне “перекладання бруківки”. Зростання неможливо без сприятливого бізнес-клімату. Як мінімум, слід припинити “державний рекет” й проводити дерегуляцію. 

Третій сценарій є типовим для “великої війни”. Україна продовжує спротив агресору за умови припинення зовнішньої допомоги, а отже повністю стає на військові рейки. Умовно, усі працюють для фронту, а продукти видаються за картками. При всій гіпотетичності подібного розвитку подій, до нього теж слід готуватися.