Понад 2 тисячі українців отримали нове житло за програмою «єВідновлення». Де найчастіше купували помешкання?

Від початку роботи програми «єВідновлення» понад 2 тисячі українських родин отримали нове житло, а сформовані житлові сертифікати мають 5,5 тисяч українців.

Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

За даними міністерства, найбільше людей купували житло у Києві та в Київській області, а також на Харківщині, Миколаївщині та Чернігівщині. Зокрема три чверті власників житлових сертифікатів обрали квартири, і тільки чверть — приватні будинки. 

За час роботи програми українців подали вже 12,2 тисячі заяв на отримання компенсації, а 5,5 тисяч вже мають сформовані житлові сертифікати. Сертифікат діє протягом 5 років, за нього можна придбати квартиру, будинок чи інвестувати в майбутню нерухомість.

Середня сума реалізованого сертифікату становить 1,7 мільйона гривень.

Що відомо про «єВідновлення»?

Це державна програма, яка надає допомогу українцям, майно яких знищене чи пошкоджене внаслідок бойових дій. Ідеться про квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, зокрема кімнати у гуртожитках.

Подати заяву на допомогу можна в застосунку «Дія». Рішення про суму компенсації ухвалює спеціальна комісія при громаді протягом місяця.

Спершу програма була сфокусована на відновленні житла, яке має незначні пошкодження. Проте 1 серпня 2023 року в «Дії» стартував новий етап«єВідновлення» — щодо компенсацій за повністю зруйноване житло. Також із січня 2024 року почали надавати компенсацію людям, які власним коштом відремонтували пошкоджене житло (на старті програми такі люди не могли претендувати на допомогу).

А в лютому 2024 року Уряд ухвалив закон, який дозвляє при купівлі житла частину суми угоди покрити сертифікатом «єВідновлення», а на решту взяти кредит за державною програмою «єОселя».

Джерело: Hromadske