Єврокомісія не пізніше 12 березня представить переговорну рамку для вступу України в ЄС — Стефанішина

Європейська комісія не пізніше 12 березня має представити переговорну рамку та оцінить прогрес в реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу. Але, у цьому питанні є певні труднощі через звернення української опозиції до ЄК.

Про це заявила міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає кореспондентка Суспільного.

“Ми очікуємо, що не пізніше 12 березня, що Єврокомісія представить переговорну рамку і оцінить прогрес в реформах, щоб вже 19 березня країни ЄС могли ухвалити рішення (щодо початку переговорів про вступ України до ЄС — ред.), — сказала міністерка.

Стефанішина висловила сподівання, що затягувань із цим не буде і нагадала про “сумні випадки”, коли через внутрішні проблеми у Верховній раді є звернення в Єврокомісію, маючи на увазі заклики до ЄК від партії “Європейська солідарність” щодо “спекуляцій української влади на тему заборони на міжнародну діяльність опозиції”.

“Це дуже сумна практика, я не знаю, який це матиме вплив, сподіваюся, що коли ми говоримо, що по всіх стратегічних питаннях ми є команда — Україна, ми так будемо залишатися навіть тоді, коли у нас є складні процеси в середині держави, а станом на минулу суботу, у другу річницю повномасштабного вторгнення ми мали дуже чіткий алгоритм (щодо початку переговорів — ред.), тому зараз важко спрогнозувати, чи буде він реалізований буде з огляду на останні події”, — сказала вона.

Заява партії “Європейська солідарність”

1 березня партія “Європейська солідарність”, яку очолює експрезидент України Петро Порошенко, опублікувала заяву, у якій, зокрема, йдеться про підтримку політичною силою “якнайшвидшого забезпечення вступу України до ЄС і НАТО”.

“Природно, що “Європейська Солідарність” повністю поділяє Резолюцію Європарламенту щодо підтримки України, кожен її пункт, – в тому числі й той, в якому йдеться про неприпустимість “вибіркового обмеження політичної діяльності обраних народних депутатів, зокрема тих, хто представляє опозицію”. Адже членство в ЄС, відповідно до чітких критеріїв, відкрите для країн, в яких працює верховенство права, демократія, свобода слова тощо”, — йдеться в заяві.

При цьому наголошується на “неадекватності та неприпустимості” реакції української влади на лист Петра Порошенка до Єврокомісара з питань розширення Олівера Варгеї щодо всебічного дотримання політичного плюралізму та прав опозиції.

“За логікою влади, євроінтеграції шкодять не дії чиновників, які порушують права і свободи українців, а ті, хто, наприклад, звертається по захист прав, наприклад до ЄСПЛ чи інших міжнародних інституцій. На жаль, влада в Україні почуває себе часом абсолютною і безкарною. Вона звикла до монологу і аплодисментів. Вона уникає діалогу з опозицією та нервово реагує на критику.  Вона глуха до суспільства, або, як мінімум, недочуває і на цьому тлі припускається багатьох помилок”, — йдеться у заяві.

Там також підкреслили, що необхідна повна координація зусиль на міжнародній арені, як у питаннях військової допомоги, так і боротьби за членство в ЄС та НАТО.

“Цей процес потребує зняття антиконституційних обмежень на парламентську дипломатію,  яка неможлива в умовах незаконних заборон на міжнародні відрядження,  які є політично вмотивованими”, — йдеться у заяві.

Лист Порошенка до Єврокомісара з питань розширення Варгеї

29 лютого Єврокомісар із питань розширення Олівер Варгеї у соцмережі X опублікував листа від експрезидента України Петра Порошенка з проханням припинити “дискримінаційну практику” не випуску за кордон представників опозиції.

Зокрема у листі йдеться про те, що чинна влада в Україні, за словами Порошенка, зловживає воєнним станом та війною для “зачистки політичного поля від опозиції та ізоляції її від міжнародної комунікації”.

Також у листі закликається надіслати відповідні повідомлення до уряду України та заохотити чинну владу “припинити дискримінаційну практику щодо опозиційних партій і гарантувати всебічне дотримання політичного плюралізму та прав опозиції в Україні відповідно до критеріїв членства в ЄС”.

Джерело: Суспільне