Прем’єр відзвітував за 4 роки роботи: ключові тези та плани Уряду у розрізі стійкості та згуртованості

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів прес-конференцію за підсумками чотирьох років роботи Уряду.

Нижче – ключові тези та плани:

  • Уряд має три головні завдання: 1) забезпечити ресурси для Сил безпеки та оборони, забезпечити нашу стійкість під час війни; 2) побудувати нову економіку в умовах війни і яка одночасно стане основою для українського економічного дива; 3) продовжити реформи на шляху до ЄС та продовжити відновлення України.
  • Конфіскація та використання російських активів — пріоритет на цей рік для Уряду. Мова йде про 300 млрд доларів російських суверенних активів, заморожених в західних країнах.
  • Уряд виділяє кошти на будівництво оборонних рубежів (вже виділено 20 млрд грн, планується виділити ще 11 млрд грн).
  • Ще один пріорирет – оборонне виробництво, зокрема, виробництво дронів. Підтверджено плани виробити цього року понад 1 млн дронів. “Ми розуміємо, що наш бізнес і ринок в Україні вже готові виробляти більше, ніж 1 млн дронів. Ми викуповуватимемо все, що зможе зробити наш бізнес, для того, щоб передавати нашим Силам безпеки і оборони для захисту країни”, – відзначив Денис Шмигаль.
  • Окремо йшлося про захист великих промислових центрів засобами ППО і страхуванні інвестиційних парків.
  • Зменшення державного апарату. Вже скорочено 20 тис вакансій. На черзі – скорочення кількості міністерств на третину.
  • Уряд планує вдосконалити систему бронювання та зробити її більш справедливою. Зокрема, йшлося про те, усі громадяни мають або захищати державу, або працювати та наповнювати держбюджет. Для того, щоб оборона була ефективною, щонайменше восьмеро працюючих повинні забезпечувати одного захисника. “Середня зарплата, рівень зарплати, рівень сплати податків як людиною, так і компанією – всі ці речі сьогодні опрацьовуються комплексно. І вплив підприємства або галузі на економіку – ось це рамки майбутньої системи бронювання, над якою ми працюємо”, – пояснив прем’єр-міністр.
  • В Мінекономіки напрацьовують програму й платформу «Зроблено в Україні».
  • Україна працює над стимулами для повернення українців, які виїхали за кордон. Головним є безпека, а також трансформація програм підтримки українців у ЄС. Крім того, йдеться про трансформацію програм підтримки перебування українців у Європейському Союзі. “Вони мають трансформуватися у програми стимулювання повернення, так звані підйомні для повернення, та інші кроки, які стимулюватимуть людей повертатися в Україну”, – сказав Денис Шмигаль.