“Щоб зберегти стійкість, нам потрібно мати спільну мету”: Олексій Антипович про те, як змінюються українці під час війни та що нас об’єднує

У новому випуску подкасту директор соціологічної групи “Рейтинг” Олексій Антипович розповів про основні результати опитування щодо стійкості українців, проведеного на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості. 

Під час розмови соціолог розповів про те: 

  • що допомагає українцям зберегти стійкість під час війни; 
  • чому ми стали вважати Україну успішною державою; 
  • які лінії напруги можуть виникнути  у суспільстві після війни та багато інших інсайтів та спостережень.

Нагадаємо, згідно опитування люди схвалюють курс, яким рухається країна, більше довіряють один одному та інституціям. Крім того, суспільство є стресостійким. 

Респонденти готові терпіти негаразди війни і діяти заради Перемоги. Так, показник цього – високий відсоток тих, хто вже залучений або готовий долучитися до активностей в громадах. Також попри велику кількість біженців у суспільстві немає великих розколів або гострих конфліктів. Навпаки, спостерігається потенціал до взаємодії. 

Більшість опитаних (58%) зазначили, що задля перемоги готові терпіти труднощі через війну кілька років. 11% зазначили, що готові потерпіти близько року, 12% – кілька місяців. Не готові терпіти труднощі – 11% опитаних, найбільше таких – серед бідних прошарків населення (23%).