Розділеності та ідентичності в українському суспільстві /випуск 2

Серія подкастів з рефлексіями незалежних експертів щодо конфліктів в нашому суспільстві та того, що з ними можна робити. Конфлікти, які з’явилися або були актуалізовані з початком повномасштабного вторгнення.

У новий випуск подкасту запросили фасилітаторку діалогів, медіаторку, координаторку компоненту з роботи мобільних груп Наталію Безхлібну

Розмову проводить конфліктологиня, фасилітаторка та кандидатка філософських наук Інна Терещенко. Незалежні експертки поговорили про те, що відбувається зараз і хто працює з конфліктами під час війни в Україні. За словами Наталії Безхлібної, існуючі формати, сфери тобто все те, що надає можливість створити простір хоча б для обміну поглядами, думками, досвідами, все це є дуже відновлюючим для соціальної тканини.

Цитати:

“З 2014 року активно працює спільнота фасилітаторів, діалогів, паралельно працює спільнота медіаторів (в них свої фокуси), також гуманітарні організації, які вносять вклад в соціальну згуртованість і в підсумку в розбудову миру” (Наталія Безхлібна).

“А нащо це все? (працювати над розбудовою миру). Це про те, щоб українське суспільство пройшло крізь всі ці жахи війни і не перетворилося на дракона.” (Наталія Безхлібна-Інна Терещенко).

“В 2014 році в нас була співпраця з правозахисниками, коли деякі правозахисники пішли в діалоги. Зараз це взаємодоповнюючі підходи. Так, правозахисна спільнота десь в 2017-2018 роках працювали з концепцією перехідного правосуддя, та опікувались темами документування того, що відбувається в часи війни. Зараз ми можемо бути дотичними, коли почнуться розмови знов всередині громад. Це дуже важливий напрям, він потрібен буде в майбутньому на деокупованих територіях, після перемоги, коли вже почнеться відбудовування на всіх рівнях” (Інна Терещенко).

“Театральні формати дозволяють пережити і якось відрефлексувати ті почуття та ідеї, думки які є болючими. Це якраз відбудовування можливості майбутніх діалогів. Діалоги в даному випадку це вже про переосмислення, рефлексування і створення нових сенсів.” (Інна Терещенко).

“Зараз можна сказати, що ці формати, ці сфери, все те що дає можливість створити простір (Він може бути фізичний, віртуальний, він може бути синхронний або ж асинхронний) хоча б для обміну поглядами, думками та досвідами, все це є дуже відновлюючим для соціальної тканини ” (Наталія Безхлібна).