Розділеності та ідентичності в українському суспільстві /випуск 1

Серія подкастів з рефлексіями незалежних експертів щодо конфліктів в нашому суспільстві та того, що з ними можна робити. Конфлікти, які з’явилися або були актуалізовані з початком повномасштабного вторгнення.

Дослідниця, кандидатка психологічних наук, соціальна психологиня, конфліктологиня Ірина Ейгельсон разом з кандидаткою психологічних наук, кризовою психологинею, психотерапевткою в методі когнітивно-поведінкової терапії Ольгою Кухарук обговорили зміни, які відбулися в нас, українському суспільстві. 

За словами Ольги Кухарук, єдність у нас є поки є ідентичність яку ми поділяємо, поки у нас є уявлення спільної долі.

Отримати розгорнуту відповідь, що це ж таке, уявлення спільної долі ви можете у подкасті з психотерапевткою Ольгою Кухарук.

Цитати:

“Відчуваю, що це буде робота на десятиліття. Відповідь, як війна змінила нас, ми будемо шукати ще досить довго і усвідомлювати досить довго. ” (Ольга Кухарук).

“З часом, ті ідентичності, ті групи, відчуття приналежності до тої групи, яку іноді навіть не обирав свідомо – вони все ж таки є, і вони будуть впливати дуже сильно на стосунки. Вони вже впливають на стосунки у суспільстві у людей, в яких різний досвід, які дуже часто не чують один одного через те що власний досвід болить. Він складний, він потребує певної уваги та піклування і про себе, і про інших. На розуміння людини з абсолютно іншим досвідом може не вистачати ресурсу. ” (Ірина Ейгельсон).

“Порозуміння – не є завжди механізмом виживання” (Ольга Кухарук).

“В розділеності через різний досвід входить також різне розуміння того, що означає вільний вибір під час війни або наскільки він вимушений”  (Ірина Ейгельсон).

“Коли людина є не в ресурсі, коли в неї багато злості, коли в ній багато роздратування тоді дискусія виходить в ЗЛИЙ ПУБЛІЧНИЙ ПРОСТІР. Публічний простір, який є злий і починаються бої без правил. Починається дійство “бий свій свого, щоб чужі боялись” і тоді ми котимося в сторону роз’єднання, руйнування.” (Ольга Кухарук).

“Нам дуже важливо рефлексувати своє ставлення до людей з іншим досвідом, рефлексувати свої прояви й те, що нас триггерить. Водночас піклуватися про те, щоб ці “виплиски” були можливими, але не впливали неконструктивно на суспільний простір або на людей до яких я зараз можу мати якісь негативні почуття.”  (Ірина Ейгельсон).