Розділеності та ідентичності в українському суспільстві /випуск 3

Серія подкастів з рефлексіями незалежних експертів щодо конфліктів в нашому суспільстві та того, що з ними можна робити. Конфлікти, які з’явилися або були актуалізовані з початком повномасштабного вторгнення.

У новому випуску подкасту медіаторка, конфліктологиня та кандидатка філософських наук Інна Терещенко разом з фасилітатором діалогів, експертом Інституту миру і порозуміння, представником правозахисної Коаліції “Україна. П’ята ранку” Максимом Єлігулашвілі обговорили декілька важливих тем: 

  • горизонтальні мережі згуртування контактів;
  • особливості конфліктів під час повномасштабної війни, які вони стали, що загострилося;
  • актуальні потреби громад, які суттєві збільшилися;
  • конкуренція між громадами, між донорами, між громадськими організаціями;
  • пастка невідпрацьованих уроків минулого.

За словами Максима Єлігулашвілі, суттєвим впливом після війни буде нова демографічна реальність, в якій ми будемо перебувати, та ті кількісні і якісні зміни у громадах, тобто нові правила, норми, уявлення будуть породжувати нові конфлікти. 

Та що з ним можна зробити – слухайте у подкасті з фасилітатором діалогів Максимом Єлігулашвілі.

Цитати:

“Та згуртованість і той підйом, який відбувся у населення, він не просто виник в межах повномасштабного вторгнення Росії, він просто існував до того. І будь-яка кризова ситуація актуалізує те, що є.” (Максим Єлігулашвілі)

“Від конфліктів не треба відсторонятися, з ними треба працювати, керувати ними та трансформувати.” (Інна Терещенко)

“Ресурсів буде ставати менше. Мені здається, що якраз проблемним є ця неспроможність вчитися або бути готовими та відкритими до минулих уроків….Це питання не тільки до влади, ще і до громадянського суспільства, до донорів тощо.  Це питання якраз такої узгодженої комунікації. Уроки високого рівня конкуренції, які призводять до загострення ситуацій і коли непродумані потоки фінансування знижують експертність і спроможність громад управляти” (Максим Єлігулашвілі).