Україна стала частиною Європейської оборонно-промислової стратегії

Про це повідомляє сайт Мінстратегпрому.

Мета стратегії полягає в зміцненні європейської оборонно-технологічної промислової бази для забезпечення потреб держав-членів у військових потужностях вчасно та в достатній кількості.

На реалізацію стратегії передбачено 1,5 мільярда євро з бюджету ЄС на період 2025–2027 років, з можливістю подальшого розширення фінансування.

«Сучасний світовий порядок, заснований на правилах, стоїть перед серйозним випробуванням, і країни, що межують з ЄС, а також ті, що знаходяться за його межами, стикаються зі зростальною напруженістю, нестабільністю, гібридними загрозами і збройними конфліктами. Ці виклики покладають під сумнів нашу безпеку, процвітання та демократичні цінності», – йдеться в тексті стратегії.

Між оборонними індустріями України та Європи передбачена співпраця, яка посилить обидві сторони й дасть можливість обом отримати взаємну вигоду.

  • Пропонується, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі Союзу з підтримки ОПК. Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українським оборонним компаніям надаватиметься підтримка в нарощуванні потужностей та співпраці з Європейською індустрією.
  • Також ідеться про стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та обмін інформацією щодо стандартів та досвіду. 
  • Для зміцнення співпраці ЄС проведе Форум оборонної промисловості ЄС-Україна у 2024 році.
  • Щоб забезпечити взаємодію між стартапами та інноваторами Союзу та промисловістю й збройними силами України, ЄС відкриє Офіс інновацій у Києві.