У нас зазвичай немає часу проаналізувати, як сильно змінилася наша країна, хоча це дуже важливо, – Юлія Каплан

Експертка Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Каплан під час презентаціїрезультатів громадських консультацій на місцевому рівні наголосила на тому, що зараз важливо проаналізувати, як змінилася Україна під час війни і що можна робити не чекаючи її завершення, щоб запобігти посиленню негативних наслідків. 

Вона детально розповіла про основні проблеми, з якими щодня мають справи громади. 

Перш за все, це фінансова спроможність. 

“Ресурси в громадах є обмеженими – їх вистачає лише на виживання, а не на розвиток. Крім того, місцева влада інколи навіть не може розпоряджатися тими залишками коштів, які у них є. Також зросло навантаження на бюджет через розширення кількості соціальних послуг”,  – відзначила Юлія Каплан. 

Ще один виклик – релокований бізнес. Часто в громадах немає умов для адаптації та інтеграції підприємств, які переїхали з зони бойових дій. 

Спільною для всіх проблемою безпека. У громад бракує коштів для будівництва укриттів. До того ж сам процес узгодження необхідних процедур є складним. Все потрібно погоджувати з ДСНС, але громадам досі незрозуміло, потрібно готувати проєктну документацію на встановлення укриттів, чи можна виконувати просто як будівельні роботи.

Юлія Каплан звернула увагу на проблеми з комунікацією на місцевому рівні між владою, громадським сектором та населенням. 

“Здебільшого комунікація місцевих органів влади однобічна, як інформування. З громадськими організаціями вона трохи краща. Водночас лише у невеликій кількості громад є співпраця між ГО та владою, у більшості випадків у невеликих населених пунктах немає жодної громадської організації”,  – розповіла експертка Національної платформи стійкості та згуртованості.