Зазвичай, конфлікти в громадах не помічають або уникають, але це не дуже добрий шлях

За словами медіаторки Інни Терещенко, початок повномасштабної війни активізував певні розділеності у суспільстві, які існують роками. Крім того, до них ще й додалися нові, пов’язані з переміщенням великих потоків людей з однією частини країни в іншу.

“Зазвичай, конфлікти не помічають або уникають, але це не дуже добрий шлях для роботи в громадах. Оскільки  традиційний  арсенал інструментів впливу на конфлікт не дуже великий, ми маємо реагувати, маємо надавати допоміжні інструменти та підходи до роботи з конфліктами. Фокус уваги на конфлікт це робота з соціально-комунікативною сферою в широкому сенсі.  Тому треба працювати не тільки з саме ВПО, але зі всіма долученими групами. Зокрема, підсилювати тих, хто працює з внутрішньо переміщеними особами”, – зазначила медіаторка під час події “Як працювати з конфліктами в громадах в часи війни”. 

Вона розповіла про особливості роботи мобільних команд, які працювали з ВПО та волонтерами у чотирьох містах на заході України. 

Їх відмінність – поєднання конфліктологічного та психологічного підходів, що не є звичним для роботи з наслідками війни, але надає системності в роботі з конфліктом.  Гнучкість та дієвість роботі мобільних команд надавав методологічний супровід фахівцями. Окрім того, мобільні команди працювали в різних напрямах, з різними проявами конфліктів – превенції, реагування, вирішення, зтишення та закріплення результатів. Таким чином, робота направлена не тільки на нагальну роботу з конфліктами, а й підсилення людей щодо подальших можливих складних ситуацій. 

Це дало можливість досягнути вагомих результатів. Як кількісних, так і якісних. Зокрема, мобільні команди за шість місяців роботи у чотирьох містах – Львові, Івано-Франківську, Тернополі та Чернівцях – охопили понад 4700 осіб та 190 локацій. Їм вдалося надати допомогу у превенції та вирішення багатьох конфліктних ситуацій в шелтерах, гуманітарних штабах, волонтерських центрах. 

Нагадаємо, проєкт мобільних команд реалізовано у межах діяльності Національної платформи стійкості та згуртованості.