Ми на етапі переходу до довгої війни і ключовий виклик наразі – потреба у реконсолідації 

Таку думку висловив політолог, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості Олег Саакян під час відкритої дискусії “Два роки повномасштабної війни: відверта розмова про стійкість, ризики та реконсолідацію”. 

За його словами, на першому етапі війни ми продемонстрували неочікуваний рівень консолідованості. Його основою стали декілька факторів, а саме: 

  • самоорганізація людей, горизонтальна комунікація
  • особисті якості, самопожертва
  • низка мораторіїв, зокрема, на політичну конкуренцію, особисті емоції

У минулому році стало очевидно, що ключове мірило успіху короткої війни, звільнені квадратні кілометри, дало збій. Попри те, що ми досягли успіху в повітрі та акваторії Чорного моря, значних зрушень на суходолі не відбулося. 

Відповідно, зараз стає зрозуміло, що ми перебуваємо на етапі переходу до довгої війни і на цьому тлі все більше себе проявляють низка конфліктогенностей. 

“Це як автомобіль, який мав якісь несправності, але на них звертали увагу, бо думали, що їхати недовго і десь там за рогом наша точка прибуття. Але зараз ми бачимо, що попереду, можливо, довга дорога і автомобіль, на якому ми їдемо, треба ремонтувати”, – провів аналогію Олег Саакян. 

Він наголосив, що найближчим часом нам варто зосередитися на декількох пріоритетах: 

  • управлінських трансформаціях – переходу від режиму ручного керування до врядування та планування на середньострокову та довгострокову перспективи;
  • відновленні довіри та забезпеченні легітимності, зокрема, через тлумачення конституційних норм, пошуку рішень щодо політичної ротації, якщо війна триватиме роками; 
  • військово-політичній консолідованості після зміни Головнокомандувача; 
  • самоврядуванні; 
  • економічному розвитку. 

Нагадаємо, за час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності. Ініціатива реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту “Побудова стійкості в конфлікті через діалог”.