Ми бачимо деконструкцію півдня України як регіонального концепту, – Євген Глібовицький 

Таку думку висловив експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький під час відкритої дискусії “Національна платформа стійкості і згуртованості Надчорномор’я: трансформація регіону під впливом війни”.

За його словами, зараз складно відповісти на питання “що таке південь України”. Крім ціннісної та культурної різниці додалася ще одна лінія поділу – на вільні та окуповані території. 

Очевидно, реабілітація деокупованих територій займе багато часу і залишить “шрами” в душі багатьох поколінь, але вже зараз зміни, які відбулися, дають можливість переосмислити питання розвитку півдня України. 

“Війна, крім страждань і руйнувань, дає можливість переглянути інфраструктурну, економічну та культурну тяглість, яку ми бачили впродовж попередніх років”, – переконаний Євген Глібовицький. 

На його думку, зараз ми розглядаємо південь як житницю України. Водночас такий ресурсний підхід породжує певні ризики, адже ця територія може стати місцем народження нової олігархії. 

Також під час планування майбутнього варто врахувати питання безпеки. Багато що залежить від того, яким буде Крим, чи розташовуватимуться там українські військові бази та багатьох інших безпекових аспектів. Ще одна важлива річ – перехідний період для деокупованих територій та “когнітивна деокупація”. 

Але саме зараз для півдня України важливо інтегруватися в загальнонаціональний суспільний дискурс.