Місія України на якийсь невизначений поки що час – це держава-воїн, – Андрій Клименко

Таку думку висловив експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький під час відкритої дискусії “Національна платформа стійкості і згуртованості Надчорномор’я: трансформація регіону під впливом війни”.

На думку експерта, головна умова, з якої варто почати стратегування – ніхто в світі не може спрогнозувати, коли закінчиться повномасштабна війна росії проти України. Крім того, Клименко вважає, що варто виходити з того, що війна не закінчиться виходом України на кордони 1991-го року, а завершиться лише після заключення мирного договору із рф. До того ж, без закінчення війни Україна не стане членом НАТО.

По-друге, треба виходити з того, що росія витримає довготривалу війну. “Ми побачили, як найкращі економісти світу прорахувалися із прогнозами стосовно краху економіки рф під тиском санкцій: російська економіка витримала, пристосувалася та переорієнтувалася на глобальний Схід. І ми, займаючись моніторингом глобального експорту нафти по морських шляхам – бачимо цьому докази з квітня минулого року”, – підкреслив експерт.

За словами Клименка, при рекордному об’ємі санкцій проти росії – більше 7000 різних обмежень лише стосовно юросіб – досягти тотальної воєнно-політичної ізоляції такої великої держави як росія в глобальній економіці виглядає поки що неможливим.

“На жаль, не зменшуються і доходи росії від експорту нафти – ціни їх влаштовують, обсяги зростають. Для росії акваторія Чорного моря – це зараз і поле військових дій, і територія, де вони заробляють гроші, адже суттєво зросли обсяги експорту нафтопродуктів, зерна та добрив з російських портів”, – зауважив головний редактор порталу BlackSeaNews.

По-третє, сподіватися на розвал росії наразі занадто передчасно. Можливо, на її дезінтеграцію дійсно потрібно працювати, але сподіватися на швидкий розвал рф не є достатньою обгрунтованим. Виходячи з таких початкових рамок, потрібно чітко розуміти – економіка України змінилася кардинальним чином і вже ніколи не буде такою, як була.

“Україна із виходом до Чорного моря перетворилася на свого роду “фронтирну державу” – тобто територію постійної конфронтації між західною цивілізацією та російським варварством. Тому місія України на якийсь невизначений поки що час – це держава-воїн. Яка воює, стримуючи російську орду від цивілізованого світу”, – підкреслив Андрій Клименко.