Ключовий пріоритет в регіонах – забезпечення енергетичної стійкості, – начальник Тернопільської ОВА В’ячеслав Негода 

Про це він повідомив під час публічної дискусії “Місцеві громади: як забезпечити управлінську стійкість та демократію?”, на якій було презентовано результати громадських консультацій на місцевому рівні. 

В’ячеслав Негода в цілому погодився з положеннями та висновками громадських консультацій і наголосив на тому, що ми маємо зберегти досягнення демократії попри воєнний стан. 

“Вони (висновки консультацій) співпадають з тим, що я бачу вже місяць як перебуваючи на посаді начальника Тернопільської ОВА”, – сказав керівник місцевої адміністрації. 

Щодо пріоритетів у роботі на регіональному рівні, то це енергетична стійкість, посилення спроможності громад, підтримка людей, допомога їм у пошуку нових можливостей для роботи та розвитку, комунікація та забезпечення прозорості органів влади. 

Начальник Тернопільської ОВА розповів про режим м’якого моніторингу роботи місцевих органів влади. За його словами, протягом серпня близько половини рішень голів громад були ухвалені з порушенням норми закону про оприлюднення проєктів рішень. Після запровадження моніторингу ситуація змінилася у кращий бік і наразі таких порушень не фіксується – про підготовку та проведення сесій місцевих рад повідомляється завчасно. 

Також В’ячеслав Негода окремо торкнувся питання спроможності громад. На його думку, це комбінація досвіду і компетенцій людей плюс стан економіки на цій території. Тож потрібно розвивати навики та стимулювати розвиток бізнесу, який сплачує податки.