Cерія подкастів “Робота з конфліктами під час війни” /Епізод 3 “Про роботу мобільної групи з Тернополя

У подкасті «Про роботу мобільної групи з міста Тернопіль» Інна Терещенко обговорювали роботу в Тернополі з членкинями мобільної групи Ольгою Дацько та Світланою Ломовцевою.

Ольга Дацько,  організаційна консультантка, медіаторка, членкиня Національної асоціації медіаторів України.

Світлана Ломовцева, сертифікований гештальт-терапевт, досвід роботи близько 10 років, спеціаліст по роботі з людьми в кризах і травмах, з сім’ями та дітьми в гештальт підході.

Інна Терещенко, медіаторка, конфліктолог, тренерка, фасилітаторка, викладачка, кандидатка філософських наук. Має майже 30-річний досвід роботи з конфліктами в Україні та за кордоном.

Таймкоди:

00:00 – Вітання
00:59 – Про спікерів.Знайомство
02:19 – Робота в парі психолог-психотерапевт. Які “плюси”, цікаві поєднання
09:09 – Конфліктологічний фокус у проекті. Досягнення
18:44 – Як змінювалися потреби людей впродовж проекту. З чим працювали
36:34 – Кейси, які запам’яталися
41:41 – Діяльність мобільної групи. Чи була видимість для громади
55:59 – Рекомендації та побажання для тих, хто працює з конфліктами під час війни

Цитати:

Особливості професійної роботи

Коли я як медіатор працюю і маю справу з якимось запитом, спочатку звертається одна сторона, а потім ти знаходиш шлях до іншої сторони. Інша сторона знаходиться в іншому якомусь місці і треба шукати та встановлювати з нею контакт. А тут, в ситуаціях в яких ми працювали, всі конфліктологічні кейси знаходилися перед очима і ти мав реагувати «тут і зараз» на різні: погляди, емоції, проявлення. Це був вихід за межі «кабінетної роботи».  (Ольга Дацько)

Про результати 

На другому етапі проекту ми мали доступ до реальних колективів, які в свою чергу працюють з переселенцями. Наприклад, якось ми працювали 2-2.5 години за запрошенням з однією із соціальних служб. Вони були відкриті, ми працювали з їхнім конкретним конфліктом в організації, тобто між працівниками була певна напруга, і, користуючись можливістю, ми запропонували їм це обговорити. Одна така зустріч з елементами діалогу та фасилітації (там було все). Враховуючи, що більшість співробітників були психологами – учасниками конфлікту, після проведеного обговорення вони отримали приклад моделі роботи з конфліктними ситуаціями і тим сами можливість переносити цей досвід на свої професійні кейси.  (Ольга Дацько)

Восени ми ходили по організаціям, які працюють з людьми. Наприклад, в бібліотеки. Відчувалося, що на зустрічах відбувалось щось таке, що для них було нове. А потім  отримували запити на подальші зустрічі. Гадаю, що отриманий досвід вони привнесуть в їхню подальшу комунікацію з людьми. (Світлана Ломовцева)

Посібник за посиланням  Як працювати з конфліктами в громадах у часи війни.pdf – Google Диск