Франція заявила про початок роботи зі створення спецтрибуналу. Розслідування воєнних злочинів рф ініціювали вже 20 держав

Франція спільно з європейськими та українськими партнерами розпочала роботу зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, повідомила 30 листопада пресслужба французького Міністерства закордонних справ.

«Для Франції боротьба з безкарністю за злочини, скоєні в Україні під час російської агресії, є пріоритетом. Ми повністю підтримуємо судову систему України та Міжнародний кримінальний суд, які мають юрисдикцію проводити неупереджені, незалежні розслідування, щоб притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за такі злочини», – йдеться у повідомленні.

У МЗС Франції додають, що під час візиту українського посла з особливих доручень Антона Кориневича Париж підтвердив свою підтримку активізації спільних з Україною зусиль у боротьбі з безкарністю.

Напередодні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування злочину агресії Росії. Вона заявила про готовність «розпочати співпрацю з міжнародним співтовариством, щоб отримати найширшу міжнародну підтримку».

Водночас Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що розслідування воєнних злочинів рф проти України ініціювали вже 20 держав.

“Символічно, що сьогодні, у річницю створення прокуратури незалежної України, ми проводимо першу в історії зустріч 20 держав, які ініціювали розслідування та збір доказів воєнних злочинів росії проти України. Світ об’єднує зусилля, щоб покласти край безкарності агресора”, – зазначив Костін.

Він додав, що закликав партнерів до швидких дій та координації на всіх рівнях. 

Джерело: Радіо Свобода, Укрінформ