Яким буде механізм компенсацій за зруйноване житло – нові деталі від Мінінфраструктури

Для українців, які втратили майно під час війни, передбачено два види компенсацій: грошова та у вигляді житлових сертифікатів, повідомляє Міністерство інфраструктури.

Станом на осінь 2022 року понад 2,4 млн українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житлі. Через «Дію» заявки на компенсацію залишили вже понад 316 тис. українців. І це далеко не повний список постраждалих, що поповнюється щодня.

У Мінінфраструктури показали покрокову інструкцію для отримання компенсації за знищене майно.

Як отримати грошову компенсацію за зруйноване житло

Грошову компенсацію можна буде отримати тільки за приватний або дачний будинок. Для цих надходжень має бути створено спеціальний рахунок. Порядок, який визначатиме механізм грошової компенсації, поки що розробляють.

Як можна буде використати житлові сертифікати

Житловий сертифікат показуватиме оцінену вартість зруйнованого майна. Для розрахунку буде використано спеціальну методику, в основі якої — вартість житла за м².

Використати сертифікат можна буде впродовж п’яти років для придбання квартири або приватного будинку як на первинному, так і на вторинному ринках.

Населений пункт для придбання житла можна обрати самостійно.

Як працює механізм надання компенсацій за зруйноване житло

При місцевих адміністраціях створять комісії з розгляду питань про надання компенсації. Постраждалі подаватимуть заявки до таких комісій кількома способами: через «Дію», ЦНАПи або нотаріуса. Комісія матиме 30 днів на те, щоб обстежити об’єкт і ухвалити рішення щодо компенсації.

Звідки йтимуть гроші для виплат за зруйноване житло

Основним джерелом фінансування компенсацій будуть заарештовані активи росії, розраховують в уряді.

Важливо, що законопроєкт № 7198 про компенсацію власникам зруйнованого або пошкодженого житла затвердили в першому читанні. Коли його остаточно ухвалять, програма компенсацій почне діяти.

Нагадаємо, що за 9 місяців 2022 року нотаріуси в Україні посвідчили 224 тис. договорів купівлі-продажу нерухомості. Це у 2,7 раза менше, аніж торік — за відповідний період 2021 року нотаріуси зафіксували 598 тис. договорів.

Джерело: ThePage