Зростання ВВП України в липні прискорилося до 2,7% і за 7 міс. становило 4%

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в липні 2024 року порівняно з липнем минулого року становило приблизно 2,7%, що краще за червневий показник 1,1%, але гірше за травневий та квітневий – 3,7% та 4,3% відповідно, таку попередню оцінку Мінекономіки оприлюднила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

“Економіка України продовжує демонструвати стійкість. Сумарно за січень-липень цього року маємо зростання на рівні 4,0%”, – написала вона в соцмережі X у четвер.

Свириденко зазначила, що прискоренню зростання в липні сприяв ранній початок збирання врожаю в сільському господарстві та стабільна робота морського коридору.

За оцінками Мінекономки, у першому півріччі 2024 року економіка України зросла на 4,1%, що нижче за 4,3% за підсумками чотирьох місяців і 4,5% – за підсумками п’яти. Основним чинником уповільнення економічного зростання в червні вона називала дефіцит електроенергії.

Як повідомлялося, Нацбанк України наприкінці липня поліпшив прогноз зростання ВВП на цей рік із 3% до 3,7%, при цьому НБУ очікує його уповільнення в третьому кварталі до 3,1% і в четвертому до 2,3%. На наступний рік НБУ погіршив прогноз з 5,3% до 4,1%.

Джерело: Інтерфакс-Україна