Значна частина українців, які перебувають за кодоном, можуть не повернутися

Про такий ризик повідомила Ірина Калупаха, директорка Департаменту моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України під час відкритого заходу “Українські біженці в країнах ЄС: залишитися чи повернутися?“. 

 “Понад 13 млн українців змушені були рятуватися від війни. Близько 5 млн з них отримали тимчасовий захист в країнах ЄС. Загалом з 24 лютого 2022 року зафіксовано понад 22 млн перетинів українського кордону”, – відзначила Ірина Калупаха

За її словами, наразі для українців за кордоном актуальними є юридичні питання, оренда постійного помешкання, доступ до освіти, медицини, працевлаштування. На жаль, фіксуються окремі випадки дискримінації українців. Все ці питання неможливо вирішити без участі української влади. 

Крім того, важливо звернути увагу на те, що наразі близько третини українців хочуть повернутися додому. Натомість значна частина може залишитися за кордоном. 

Це вимагає від України проактивної політики збереження зв’язків зі своїми громадянами та створенні стимулів для їх повернення після завершення війни. 

Нагадаємо, за інформацією голови Департаменту у справах національних меншин з Литви Віди Монтвідайте, близько 40% українців, які перебувають в Литві, планують там залишитися. 

Схожі тенденції спостерігаються і в інших країнах ЄС.