Війна – це ще й можливість трансформувати країну і змінити структуру економіку 

Такою думкою поділився керівник Інвест офісу Тарас Єлейко під час відкритої дискусії “Львівщина в умовах війни: джерела стійкості, ризики та потенціал адаптації”. 

Він переконаний, що країна є стійкішою, якщо основну частку економіки створює малий та середній бізнес, а не олігархи чи великі монополії. 

За словами Тараса Єлейка, до війни значну роль в Україні відігравали великі металургійні, хімічні підприємства радянського зразка. Наразі частина з них не працює, або має багато обмежень у зв’язку з енергокризою. 

“Багато говорять про відбудову після війни, але чи даватимуть нам кошти на відновлення доменних печей? Питання, скоріше, риторичне”, – відзначив Тарас Єлейко. 

Ймовірно найближчим часом все більше підприємств шукатимуть можливості для релокації на західну частину України або ж створення там нових виробничих майданчиків. З трьох причин: безпека, логістика для експорту на захід, доступ до робочої сили. 

“Місцеві громади мають розуміти, що це можливість для них. Зараз багато запитів від бізнесу, які шукають місце під виробництво з нормальною інфраструктурою та підтримкою місцевої влади. Переконаний, вже за рік на Львівщині буде помітно більше релокованих або нових підриємств, ніж зараз”, – запевнив керівник Інвест офісу.