Вадим Скібіцький розповів деталі про російський план дестабілізації України у травні

Зброя, дезінформація та посилені спроби домогтися ізоляції України на міжнародній арені — три складові російського плану дестабілізації України у травні цього року. Про це розповів заступник керівника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтервʼю виданню The Economist.

Як пояснив представник ГУР, перший, і головний, фактор — військовий. Попри те, що Конгрес США, хоч із запізненням, але таки ухвалив рішення про виділення Україні військової допомоги, знадобляться тижні, перш ніж вона опиниться на фронті. Скібіцький висловив сумнів, що ця допомога зрівняється з обсягами російських запасів снарядів та забезпечить ефективний захист від російських авіаударів.

Другим фактором є дезінформаційна кампанія Росії в Україні, спрямована на підрив української мобілізації та політичної легітимності Володимира Зеленського, президентський термін якого умовно закінчується 20 травня. Хоча Конституція дозволяє безстрокове продовження його дії у воєнний час, опоненти чинного президента України вже наголошують на його вразливості.

Третім фактором, за словами генерала, є безперервна кампанія РФ, спрямована на міжнародну ізоляцію України.

В інтерв’ю британському виданню Скібіцький також висловив думку, що не бачить можливості для України виграти війну на полі бою. Навіть після того, як ЗСУ відкинули би російську армію до кордонів країни, це не припинило б війну. На думку генерала, такі війни можуть закінчитися лише договорами.  Скібіцький додав, що змістовні переговори можуть початися не раніше, ніж у другій половині 2025 року.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», у квітні цього року керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов дав інтерв’ю «ВВС Україна», в якому зокрема сказав, що Росія продовжує докладати зусиль для реалізації в Україні інформаційної спецоперації «Майдан-3».

Джерело: Detector Media