В Україні наразі є три великих макрорегіони – прифронтовий, центральний та тиловий

Таку думку в інтерв’ю “Діалоги стійкості” висловив директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. 

“Україна територіально виглядає зовсім по-іншому, ніж до війни. Ми маємо три великих макрорегіони, які сильно відрізняються один від одного. Перший макрорегіон –  громади вздовж лінії фронту та україно-російського кордону, де дуже небезпечно і де найбільші втрати населення та місцевої економіки. Другий макрорегіон – центральна Україна. Там працює економіка, є стабільність. І третій макрорегіон – тилова частина, Західна Україна, яка найменше постраждала від ударів і яка фактично перебирає на себе функцію нового економічного центра розвитку України”, – розповів експерт. 

За словами Анатолія Ткачука, потрібна високоінтелектуальна робота на національному рівні, щоб визначити макрорегіони і застосувати індивідуальний підхід щодо кожного з них. 

Приклад – оподаткування бізнесу та інвестиційні програми у прифронтових громадах. “Ми повинні розуміти, що на цих територіях не можна створювати індустріальні парки, вільні економічні зони, говорити, що заведемо туди інвесторів, тому що це не працює. Тому для прифронтових громад має бути окрема державна програма підтримки, цільове фінансування для того, щоб місцева економіка функціонувала на певному мінімумі, необхідному для забезпечення базових потреб людей, які там залишаються”, – пояснив директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.