У школах країн ЄС навчається близько 450 тисяч українських дітей — єврокомісарка з питань внутрішніх справ

У школах країн Євросоюзу наразі навчається близько 450 тисяч українських дітей, які змушені були виїхати з України через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це в ефірі Українського радіо сказала європейська комісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

За її словами, ще частина українських школярів, які перебувають зараз в Європі, навчаються онлайн.

До європейських шкіл зараз ходять близько 450 тисяч дітей. Проте є й такі діти, яких учителі з України вчать онлайн. І це свого роду виклик, мушу сказати, бо дітям потрібна не лише освіта — їм потрібна шкільна соціалізація, спілкування з однокласниками, ігри на шкільних майданчиках та інші подібні речі. Тому, я думаю, надовго зосереджуватися на онлайн-навчанні не варто”, — сказала Ілва Йоганссон.

Вона зауважила, що у ЄС зараз намагаються спростити процес поєднання відвідування школи у тій чи іншій країні та вивчення певних предметів онлайн, відповідно до української шкільної програми. У пошуку рішень, що допоможуть українським дітям, країни ЄС намагаються бути гнучкими, додала єврокомісарка з питань внутрішніх справ.

Ілва Йоганссон також зазначила, що більшість українських біженців, які перебувають у країнах ЄС прагнуть повернутися додому.

“Майже всі біженці, якщо їх запитати, скажуть, що повернуться. Наскільки мені відомо, це характерно для всіх біженців — всі вони хочуть повернутися додому якнайшвидше. Проте досвід доводить, що більшість із них насправді залишаються”, — сказала Йоганссон.

Але, каже комісарка, наразі ситуація складається дещо інакше.

“У жінок залишилися чоловіки в Україні, і це може підштовхнути їх до повернення додому. Так, ситуація дещо інша, бо багато родин розділилися. Разом із тим, я вважаю, багато в чому їхнє повернення залежатиме й від того, як розвиватиметься ситуація після війни, під час відбудови України, її руху до ЄС тощо. Це також може стати тим фактором, що підштовхне людей до повернення. І ми підтримаємо тих, хто захоче повернутися”, — наголосила Ілва Йоганссон.

Водночас якщо хтось захоче залишитися — ЄС готовий їх підтримати у цьому бажанні.

“Якщо вони не захочуть повертатися в Україну, вони можуть лишитися. Ми готові до обох варіантів розвитку подій. Однак зараз ще дуже важко робити якісь прогнози. Все залежить від того, як довго триватиме війна”, — констатувала європейська комісарка з питань внутрішніх справ.

Що відомо про кількість українських біженців за кордоном

Понад 8,25 мільйона українців загалом стали біженцями з моменту повномасштабного вторгнення Росії, це свідчать дані Агентства ООН у справах біженців станом на 23 травня. В ООН зазначили, що понад 5,14 мільйона з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

Джерело: Суспільне