У французькому суспільстві більшість продовжує підтримувати Україну, але ця позиція не є безумовно панівною

Про це розповіла Марі Дюмулен (Marie Dumoulin), директорка програми “Ширша Європа” (Франція), під час дискусії “Вибори до Європарламенту 2024: вплив на Україну і наші кроки для збереження підтримки країн ЄС”, організованої Національною платформою стійкості та згуртованості. 

За її словами, Україна не є центральною темою передвиборчих дебатів до Європарламенту – наразі більше йдеться про внутрішньополітичні питання. 

Водночас французьке суспільство має різні думки щодо підтримки України у війні проти росії. Згідно опитування, проведеного у березні, 35% респондентів виступає за те, щоб Україна відвоювала тимчасово окуповані території, а 30% схиляється до мирних перемовин та компромісів між двома сторонами. 

Думки щодо вступу України до ЄС та його розширення теж діляться приблизно навпіл. Але у цьому випадку трохи більша частка населення все ж не підтримує вступ України до ЄС – 35%, тоді як 29% виступають за членство України в Євросоюзі. 

Марі Дюмулен зазначила, що зовнішньополітичний курс у Франції визначає президент, тому якщо партія Макрона програє, це може мати певний негативний вплив щодо підтримки України у війні та її членства в ЄС.