Стійкість наших громад є дуже слабкою за оцінкою людей, – експертка

«Я хочу звернути увагу на те, чим визначається стійкість у наших громадах», – сказала аналітикиня НІСД, експертка Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Каплан, розпочинаючи свій виступ у публічній дискусії «Вимірювання стійкості: інструментарії кризового управляння та безпеки.

Виживати людині у деокупованій, прифронтовій або тиловій громаді допомагає, насамперед, безпека, але вона є різною для кожного з цих типів громад. 

Стійкість також визначається наявністю роботи та можливістю для дітей навчатися й отримувати медичні послуги у громаді. «На жаль, виходячи з цього, стійкість наших громад є дуже слабкою за оцінкою людей», – зауважила Юлія Каплан. 

Ключове завдання – щоб в громаді просто лишалися люди. Як «корінні», так і ВПО. Адже якщо немає населення, ми не можемо говорити ні про яку стійкість. Також громада не може вижити без підприємництва. Однак чи залишатиметься у громадах релокований бізнес – теж велике питання. 

Загалом стійкість громади залежить від її розміру, а також місця її знаходження – чи близько вона розташована до лінії зіткнення й постійно підпадає під артилерійські обстріли, або це деокупована громада, або тилова. «Хоча, – зауважила експертка, – проблема знелюднення актуальна й у Львівській області». 

Тому у будь-якій громаді має бути така економічна інфраструктура, яка підтримуватиме людей. Також дуже важлива соціальна інфраструктура – відновлювати житлову та соціальну інфраструктуру потрібно паралельно. І паралельно розвивати ринок праці.