США підтримують створення спецтрибуналу для Росії — Держдеп

Сполучені Штати підтримують створення спеціального трибуналу для переслідування росіян за злочин агресії проти України. Про це заявила пані посол Держдепу США з питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак, повідомляє “Голос Америки”.

“Ми підтримуємо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України. Було багато різних моделей, які розглядались. США детально розглядали всі “за” і “проти” кожної з них і дійшли до висновку, що найефективніший спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України”, — сказала вона.

За словами дипломатки, подібні зусилля включатимуть “предметну юрисдикцію стосовно міжнародних злочинів, залучення міжнародного персоналу, можливо, шляхом інтеграції професіоналів, суддів, прокурорів, розслідувачів, адвокатів, чи через надання експертної допомоги за запитом України”.

Ван Скаак зазначила, що такий суд міг би сприяти ширшій міжнародній підтримці, а також не потребуватиме резолюції Генасамблеї ООН про створення нової незалежної міжнародної інституції, для становлення якої потрібні час та ресурси.

“Такий гібридний суд також демонструватиме лідерство України у забезпеченні відповідальності за злочин агресії повністю в рамках національної юридичної системи. США готові співпрацювати з Україною та іншими країнами, надавати ресурси, обмінюватись інформацією з таким трибуналом задля досягнення всебічної відповідальності за міжнародні злочини, які скоюються в Україні”, — сказала представниця Держдепу.

За її словами, зараз розглядаються два варіанти спецтрибуналу:

  • український трибунал, який матиме міжнародний характер і матиме багато міжнародної підтримки;
  • трибунал, який може створити Генасамблея ООН.

“Влада України розглядає обидва варіанти. Висловлювалась перевага більше відокремленій міжнародній інституції, але є побоювання, що, можливо, не вийде зібрати необхідні голоси в Генасамблеї для створення подібної інституції”, — зазначила Ван Скаак.

Що відомо про намір притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини в Україні

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада визнала Росію державою-терористом, а також підтримала резолюцію, в якій ідеться про створення спеціального трибуналу за фактом агресії Росії. Однак, таке рішення ще має бути підтримано кожною окремою країною на національному рівні.

23 листопада Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму.

Відразу після цього Росія завдала чергового масованого удару по інфраструктурі України. Без світла опинилася більша частина країни.

1 грудня МЗС Франції повідомило, що Париж почав працювати з міжнародними партнерами, в тому числі з Україною, над пропозицією створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів Росії.

Європейська Комісія запропонувала варіанти дій, які забезпечать притягнення Росії до відповідальності за масові звірства й злочини, скоєні під час війни в Україні, зокрема створення спеціального незалежного трибуналу.

5 грудня стало відомо, що в ООН поширюють проєкт резолюції про створення спеціального трибуналу на кшталт Нюрнберзького для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

На початку січня МЗС закликало світ підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. При цьому в березні у Лондоні проведуть зустріч щодо розслідування воєнних злочинів в Україні

19 січня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочинизлочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Джерело: Суспільне