Щоб пройти зиму з електрикою, потрібно врахувати три ключові фактори – експерт з енергетики 

“Вважаю, є три ключові стовпи того, як нам надійно пройти наступну зиму. Перше – здатність захистити енергосистему від нових ударів. Друге – відновлення потужностей і будівництво нових. Третій – інформаційна складова, або єдність суспільства і розуміння, з якими викликами ми маємо справу”, – розповів керівник програми “Енергетика” Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп під час онлайн-ефіру на сторінці Національної платформи стійкості та згуртованості у Facebook. 

За його словами, наразі дефіцит потужностей в українській енергосистемі складає близько 30%, або близько 8 ГВт при необхідних 12-13 ГВт. Ситуація ускладнюється високою температурою в Європі у зв’язку з чим зросло споживання у країнах ЄС і вони не можуть експортувати електроенергію в Україну. 

На думку експерта, взимку наші потреби в електроенергії складуть 16-18 ГВт. Але й може зрости виробництво після ремонту блоків та станцій, а також введення в експлуатацію нових потужностей. 

“Базовий сценарій на зиму – це трошки краще, ніж є зараз. Ситуація, як була на початку липня. Чотири години немає світла, потім три години може є, а може немає, а потім дві години гарантованогоелектропостачання. Тобто в межах цього графіку будемо жити. Оптимістичний сценарій – чотири години без електрики, сім годин з електрикою. За умови температури на вулиці не нижче мінус п’ять. Але знову ж таки, ми живемо в умовах невизначеності, оскільки невідомо, коли будуть нові обстріли і які потужності можуть вивести з ладу”, – пояснив Андріан Прокіп.