Радіодиктант національної єдності-2022 у багатьох містах України написали в бомбосховищах

Студію, звідки Ада Роговцева читала диктант, теж облаштували в укритті.

Сьогодні, у День української писемності, українці по всьому світі написали 22-й Радіодиктант національної єдності, який мав назву «Розкажи мені про свій дім» авторства Ірини Цілик.

Більшість локацій в Україні, де люди зібралися, щоб разом написати радіодиктант, були в укритті через загрозу небезпеки.

Ведучий акції Роман Коляда разом із народною артисткою Адою Роговцевою теж працювали зі студії в бомбосховищі.

Перед самим читанням радіодиктанту і після нього в ефірі були прямі включення з різних міст України та інших країн. Зокрема, у бомбосховищах зібралися люди в Києві, Чернігові, Миколаєві, Чернівцях, в одеських катакомбах. Люди ділилися, чому їм важливо саме цього року під час війни написати радіодиктант національної єдності. Були включення з Німеччини, Польщі, Естонії, Об’єднаних Арабських Еміратів.

Лариса Сивопляс із Чернігова розповіла, що хоч і пенсіонерка, але радіодиктант пише вперше, як і вперше цього року перейшла на українську мову і навіть під час блокади міста написала книжку на основі власних щоденників українською.

У Львові радіодиктант писала Христина Гоянюк, яка у 2020 році стала переможницею. Вона сказала, що це її 22-ий радіодиктант. Вперше вона написала його разом із батьком, який був вчителем української мови. Відтоді жодного разу не пропустила написання радіодиктанту.

Після написання диктанту Роман Коляда сказав, що після ефіру розплачеться, бо текст був дуже емоційним і чутливим для кожного українця. Ведуча київської локації Інна Москвіна зазначила, що це правда, адже внаслідок російської атака її дім та дім Романа Коляди пошрамовані, як про це написала Ірина Цілик.  

Нагадаємо, радіодиктант транслювали на всіх платформах Суспільного. У кого у цей час вимкнули електроенергію чи хто не зміг написати разом зі всіма через інші причини, може прослухати запис акції і приєднатися до акції.

Для надсилання диктанту на перевірку є рівно доба, до 11:00 10 листопада.

  • Надіслати паперовий лист потрібно за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше 10 листопада
  • Сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт.

Якщо ви хочете перевірити свій диктант самостійно: 

Джерело: Detector Media