Програму «єВідновлення» розширили для мешканців з територій бойових дій

Кабінет Міністрів розширив програму «єВідновлення». Тепер громадяни, чиє пошкоджене або зруйноване житло розташоване на прифронтових територіях і територіях бойових дій, можуть подавати заяви на відшкодування. Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Деталі

  • Відповідна урядова постанова №808 від 9 липня опублікована на сайті Кабміну.
  • Відтепер з урахуванням безпекової ситуації комісії на місцях, яких наразі в Україні близько 700, зможуть проводити обстеження знищених і пошкоджених об’єктів на територіях, де функціонують державні електронні інформаційні ресурси.
  • Наступним розширенням програми «єВідновлення» має стати можливість отримання компенсації мешканцями тимчасово окупованих територій, повідомила Шуляк.

Контекст

Запуск програми «єВідновлення» для житла, розташованого на територіях активних бойових дій, тривалий час відкладався через складність для комісій процесу верифікації пошкоджень, тобто підтвердження пошкодження або знищення житла.

На сьогодні українцям у межах «єВідновлення» погоджено виплат на загальну суму близько 20 млрд грн. Мета на поточний рік – опрацювати 300 000 заяв громадян, чиє житло постраждало від російської агресії. В уряді очікують, що це дасть можливість забезпечити житлом 1 млн українців. 

У червні Мінфін і Банк Ради Європи підписали угоду про виділення Україні €100 млн на компенсації за знищене внаслідок агресії РФ житло.

Джерело: Forbes Ukraine