Президентські псевдовибори на тимчасово окупованих територіях стали ще однією спробою росії закріпитися в цих регіонах

Про це розповів регіональний координатор Національної платформи стійкості та згуртованості у Херсонській області Дементій Бєлий під час прес-конференції в “Укрінформ”. 

На його думку, президентські псевдовибори виконували три головних пропагандистських завдання. 

Перш за все це створення умовного резерву колаборантів, яких, на відміну від минулих “виборчих кампаній”, намагалися показувати публічно на фото та відео. 

По-друге, це була спроба відрізати наших громадян від України через поширення фейків про майбутні покарання з боку української влади за участь в голосуванні. 

По-третє, проведення чергової фільтраційної кампанії, адже неучасть у виборах фактично стала проявом громадянської позиції. 

Псевдовибори на тимчасово окупованих територіях позиціонували як “свято” та безальтернативне бачення“майбутнього з росією”. На думку регіонального координатора Національної платформи стійкості та згуртованості у Херсонській області Дементія Бєлого, вони дуже нагадували середньовічне “присягання на вірність царю-батюшкє”. Але насправді це була брутальна кампанія з порушення прав людини. 

Дементій Бєлий нагадав, що за 18 місяців окупації подібних кампаній було декілька. 

Першим став псевдореферендум, проведений у вересні 2022 року. Весною 2023 року на окупованих територіях почали створювати відділення всеросійських парламентських політичних партій й була проведена друга велика електоральна кампанія, так звані праймеріз “Єдиної Росії”. А у вересні 2023 року під час так званих “муніципальних виборів” відбулося вдосконалення методів примусу та залучення громадян.