Подвійне оподаткування, доступ до дистанційної української шкільної освіти, спрощення бюрократичних процедур – з якими проблеми зіштовхуються українці в ЄС

Українській владі та країнам ЄС потрібно налагодити системну роботу для захисту прав українців, які перебувають за кордоном. Таку позицію висловили експерти Національної платформи стійкості та згуртованості під час презентації дослідження щодо умов перебування українських громадян, які отримали тимчасовий захист в країнах ЄС. 

“Ми підготували низку рекомендацій для української влади та органів країн ЄС. Варто переходити від ургентних рішень до системної роботи”, – зауважила Олена Семьоркіна, спеціалістка з питань нормотворення Української Гельсінської спілки з прав людини. 

За її словами, в отримувачів тимчасового захисту з України є запит на зниження бюрократичних перепон для його оформлення, а також безоплатну правову допомогу. Також посилення потребують наші консульські установи за кордоном. Країни ЄС мають створити спільну базу даних про біженців, аби переїзд з країни до країни не вимагав проходження всіх процедур з нуля.

Окремі, але дуже актуальні питання – це доступ до дистанційної української шкільної освіти, яку досить важко поєднувати з навчанням в місцевих школах, уникнення подвійного оподаткування для працюючих і загалом заохочення українських роботодавців приймати людей на віддалену працю. 

Нагадаємо, наразі лише в країнах ЄС близько 3,9 млн українців отримали тимчасовий захист. Крім того, багато українців після початку повномасштабного вторгнення виїхали у Великобританію, Канаду, США та інші.