Опитування показують, що у нас є ризики для стійкості та згуртованості, – Володимир Лупацій

Співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості Володимир Лупацій прокоментував результати опитування Info Sapiens, проведеного на замовлення Національної платформи. Зокрема, він звернув увагу на декілька ризиків для стійкості та соціальної згуртованості. 

Перший ризик – це недооцінка фактору соціальної згуртованості для внутрішньої стійкості, міжнародної репутації та готовності приймати участь у національному опорі.

Другий ризик – розрив між стійкістю, яка спирається на віру у ЗСУ (63%), та стійкістю, яку дає віра у державу (12%). 

Третій ризик – дефіцит ефективності держави: на думку громадян, ефективність державних інституцій відстає від ефективності діяльності волонтерів. 

На думку Володимира Лупація, вихід із ситуації вимагає, по-перше, включення індексу соціальної згуртованості до показників, за якими оцінюється ефективність діяльності державних органів влади; по-друге, налагодження співпраці у трикутнику влада – волонтери – бізнес; по-третє, за умов певних обмежень виборчої демократії через воєнний стан потрібно ширше використовувати інститути партисипативної демократії, забезпечити дотримання розподілу повноважень між виконавчою владою та органами місцевого самоврядування, залучати громадян та бізнесу до ухвалення рішень.

Нагадаємо, згідно даних опитування Info Sapiens, українці вважають найефективнішими інституціями ЗСУ (71%) та волонтерів (47%). Натомість відповідаючи на питання “що допомагає зберігати стійкість”, лише 12% респондентів відповіли, що це “віра у державу”.