Ми маємо створити візію майбутньої України, – експерт

Про це заявив футуролог Андрій Длігач під час публічного обговорення “Між війною та миром: майбутнє незалежної України в умовах невизначеності”.

Він переконаний, що ті конкурентні переваги, які Україна мала в минулому, зокрема, дешеві робоча сила та електрика, вигідне географічне положення, вже вичерпали себе, адже Україна має проблеми і з робочою силою, і з електрикою, а після початку повномасштабного вторгнення її транзитне становище більше нагадує тупик. 

Експерт процитував результати одного з недавніх досліджень Інституту майбутнього, згідно з яким 91% молодих людей хочуть виїхати з України, а 84% українців за кордоном не хочуть повертися додому. 

“Безпека – необхідна, але не ключова умова, щоб залишитися в Україні або повернутися до неї. Важливішим є віра в майбутнє. На жаль, ані візії, яка б декларувалася на рівні держави, ані суспільної домовленості про те, куди ми йдемо, наразі немає”, – підкреслив футуролог. 

На його думку, Україна може “продати” світу не ідею “фортеці” чи “фронтиру”, а нашу адаптивність. 

“Світ буде змінюватися, і адаптивність стає ключовою компетенцією. Це те, чому ми можемо навчити. Крім того, конкурентними перевагами України є спроможність будувати швидкі сервісні процеси та ми самі з нашим прагненням до новацій”, – заявив Андрій Длігач і закликав до обговорення та “програмування” моделі майбутньої України.