Мережі працюють, коли є довіра, а з цим у нас досі проблема, – Оксана Новікова

За словами Оксани Новікової, в Україні досі багато питань щодо рівня довіри і можливості взаємодіяти на горизонтальному рівні. 

Про це засновниця мережі пекарень, яка переїхала у Львів з Криму після незаконної анексії півострова розповіла під час відкритої дискусії “Львівщина в умовах війни: джерела стійкості, ризики та потенціал адаптації”. 

На її думку, нам потрібно будувати сучасну економіку з фокусом на малий та середній бізнес. Крім того, варто створювати програми підтримки підприємницьких ініціатив у громадах.

“Це дуже допомагає, особливо, коли переїжджаєш з іншого регіону і до кінця не розумієш місцевих особливостей”, – відзначила Оксана Новікова. 

За словами засновниці мережі пекарень “Кримська перепічка”, багато бізнесів зі сходу та півдня ще у 2014 році розуміли небезпеку і очікували на велику війну, тож вже тоді думали про переїзд у безпечніші регіони. 

Не всі зробили це тоді, але сьогодні, коли війна торкнулася кожного, багато процесів пришвидшилося і ми мусимо використати цей час для змін.