Лише 9% українців вважають, що треба заборонити Telegram

Чверть жителів України не вважають, що у функціонуванні Telegram доцільні якісь обмеження. За повну заборону — 9% опитаних, натомість 54% — за контроль і за потреби блокування окремих каналів.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Загалом 71% опитаних погоджуються, що поширення російської дезінформації та пропаганди в соцмережах — це загроза.

Щодо ставлення до заборони Telegram в Україні думки розподілилися так:

  • потрібно повністю заборонити — 9% відповідей;
  • треба запровадити певні обмеження і контроль – як-от блокування окремих каналів тощо — 54%;
  • не варто жодним чином контролювати — 26%;
  • важко відповісти — 11%.

Разом із тим, якщо власники соцмережі категорично відмовляться блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, то 60% українців підтримали б повну заборону Telegram. Не підтримали б 32%.

“Результати опитування засвідчують, що наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони Телеграм, ані стійкого опору такій забороні. Українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію”, — коментує підсумки Антон Грушецький, виконавчий директор КМІС.

Грушецький звернув увагу влади на те, що якщо для безпеки таки знадобиться заборонити цей месенджер, українцям потрібно буде надати об’єктивні та переконливі докази активності в Telegram російських діячів та відмови власників соцмережі від співпраці.

Опитування провели 1-6 вересня 2024 року методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI). Опитали 1015 повнолітніх респондентів, яких визначила випадкова вибірка мобільних телефонів. Дослідження проводилося з громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася українським урядом. Не враховуючи умови війни, похибка не перевищує 4,1% для показників, близьких до 50%.

Раніше керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що вважає Telegram загрозою українській національній безпеці.

Проте Буданов не виступає за те, “щоб просто взяти і закрити” цей месенджер в Україні — натомість слід зробити так, аби в кожного Telegram-каналу була реєстрація, щоб було зрозуміло, хто відповідальний за контент.

У липні цього року, згідно з результатами соціологічного опитування “Медіаспоживання українців: третій рік повномасштабної війни”, стало відомо, що 73,4% українців використовують соцмережі як джерело новин. Це на 4,5% менше, ніж торік. Найпопулярніші — Telegram (78,1%), YouTube (59,5%) та Facebook (44,6%).

Блокування соцмереж

Ще 25 березня депутати зареєстрували законопроєкт, де заборона на користування Telegram стосується держслужбовців на робочих пристроях. Такий метод використовується у багатьох країнах. Для прикладу у США заборонено використовувати TikTok на девайсах в державних компаніях.

Раніше Україна вже блокувала доступ до соцмереж. У 2017 році РНБО наклалосанкції на російські “ВКонтактє”, “Однокласники” і “Mail.ru”, а українським провайдерам заборонили надавати доступ до цих сайтів. Проте у рішенні РНБО не прописали механізм блокування, через що провайдери зіткнулися з технічними труднощами.

Михайло Кольцов, зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки, розповів Суспільному, що тоді провайдери пішли найпростішим шляхом — блокуванням цих сайтів для користувачів з України. Проте таку заборону можна обійти, наприклад, за допомогою сервісу VPN, який підміняє ваше місцеперебування з України на іншу країну, говорить Кольцов.

Джерело: Суспільне