ЄС надасть Україні боєприпаси на 2 млрд євро і продовжить “економічний безвіз”

Український бізнес ще рік зможе продавати свої товари в Євросоюз без будь-яких квот, мит і тарифів

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Україна та ЄС досягли домовленостей про продовження “економічного безвізу” на рік. Український бізнес зможе і надалі продавати свої товари в Євросоюз без будь-яких квот, мит і тарифів. Це важливо для відновлення нашої економіки”, – написав він.

Окрім того, Євросоюз надасть Україні боєприпасів на 2 млрд євро. Країни-члени ЄС уже зараз надішлють боєприпаси зі своїх складів на 1 млрд євро, а ще мільярд євро Євросоюз виділяє на спільні подальші закупівлі їх для України. Також Європа збільшує можливості виробництва боєприпасів, для чого теж буде мобілізовано 1 млрд євро.

  • 2 травня стало відомо, що Єврокомісія підготувала план збільшення потужностей із виробництва артилерійських снарядів до мільйона на рік на тлі необхідності забезпечення військових потреб України та поповнення власних запасів.
  • 27 квітня комітет Європарламенту підтримав продовження на рік безмитної торгівлі з Україною. Відтак його схвалили посли ЄС. Далі за це рішення мають проголосувати євродепутати під час пленарної сесії 8-11 травня. Воно набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.
  • 28 квітня в розмові з президентом Євроради Зеленський запропонував продовжити безмитну торгівлю з ЄС на необмежений термін.

Джерело: Еспресо