ЄБРР відшкодує релокацію української компанії якщо сума до €30 000

ЄБРР, Швейцарія та США допоможуть українським малим та середнім компаніям у релокації в більш безпечні регіони. Допомога включає гранти на загальну суму €2,4 млн.

Партнери відшкодують усі витрати на релокацію в розмірі до €30 000 на одну компанію. Профінансують витрати повʼязані з: 

  • транспортуванням обладнання, сировини та готової продукції; пакуванням, демонтажем, налагодженням, ремонтом, орендою та придбанням обладнання; 
  • використанням приміщень: до одного місяця оренди, інженерні або ремонтно-будівельні роботи у приміщеннях для зберігання обладнання та виробництва.

Компанії, які відповідають вимогам, мають можливість подати заявку на отримання грантових коштів до 31 січня 2023 року. Ось ці вимоги:

  • до 500 працівників;
  • річний обіг до €50 млн або загальні активи до €43 млн;
  • не менше двох років операційної діяльності;
  • частка українських власників – більше 50%.

Чому це цікаво

МСП відіграють ключову роль у створенні робочих місць та доданої вартості в Україні. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, на них припадає приблизно 82% від загальної кількості робочих місць та 64% створеної доданої вартості у ВВП. За даними Advanter Group, лише за перші 75 днів війни компанії втратили $64-85 млрд внаслідок знищення активів та порушення нормального функціонування ринків.

ЄБРР вже інвестував в Україні €18,3 млрд. З початку російського вторгнення у лютому 2022 року. Банк у партнерстві з донорами виділив фінансування на загальну суму €900 млн для проєктів по всій країні. Він також взяв на себе зобов’язання виділити для України фінансування загальним обсягом €3 млрд у 2022-23 р. у партнерстві з міжнародними донорами.

Джерело: AIN