Дуже важливо застосовувати комплексний підхід до стійкості, – Володимир Лупацій

Беручи участь у публічній дискусії «Вимірювання стійкості: інструментарії кризового управління та безпеки», яку організувала ГО «Стійка Україна», експерт розповів про українську формулу стійкості. Вона базується на українській політичній культурі останніх тридцяти років. 

Українська формула стійкості має п’ять вимірів. По-перше, це цінності – їх унаочнили всі українські революції. Йдеться про антиавторитаризм, антиколоніалізм, антифундаментализм. Гасло «Свобода – наша релігія» втілює цей вимір.

Другий вимір – самооборона у широкому сенсі цього слова. Українська політична культура останніх тридцяти років дозволила суспільству набути досвід не тільки виступати за свої цінності, але й захищати їх. 

По-третє, це самоорганізація у різних формах. «Особливо важливою була реформа децентралізації, яка створила окремий, автономно функціонуючий компонент влади або соціального порядку. В умовах війни, коли відбувалася втрата безперервності управління на центральному або регіональному рівнях, місцевий рівень продовжував функціонувати», – підкреслив Володимир Лупацій.

Четвертий компонент – це соціальна згуртованість. Ключовий момент в українській моделі соціальної згуртованості – залучення, яке дає найбільший ефект. 

І останній компонент – соціальні інновації. «В екстремальних умовах і суспільство, і ЗСУ, і сили оборони були вимушені щось робити із нічого. І це цілий пакет інновацій у використанні зброї, використанні дефіцитних ресурсів, взаємодії один з одним і зі світом», – пояснив експерт.