Досвід свідчить, що деокупація може стати ще більшою проблемою, ніж окупація, якщо до неї не готуватися, – експерт 

Таку думку висловив регіональний координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Донецькій області Андрій Романенко під час публічного обговорення “Між війною та миром: майбутнє незалежної України в умовах невизначеності”. 

За його словами, важливо, щоб війна за Україну як незалежну державу була наповнена сенсами. Інакше ми ризикуємо стати схожими на росію, яка захоплює території незрозуміло для чого. 

“Має бути ґрунтовний діалог щодо того, як виглядатимуть деокуповані території і як взагалі виглядатиме Україна після завершення війни”, – наголосив Андрій Романенко. 

Він нагадав про проблеми, які виникли після деокупації деяких громад на Донеччині. Цей досвід свідчить, що нам необхідно готуватися до звільнення своїх територій. Ця підготовка має включати багато різних аспектів – від технічних до ментальної деокупації. Також важливо мати план переходу від воєнного життя до післявоєнного.

Аналізуючи уроки війни і досягнення незалежності, регіональний координатор у Донецькій області підкреслив, що після повномасштабного вторгнення почав руйнуватися міф про існування якогось окремого “Донбасу” і, тим паче, про якийсь міфічний “народ Донбасу”.

Наразі все більше в публічному дискурсі почали з’являтися назви “Донеччина” та “Луганщина”, і не як частини одного цілого, а як два різних регіони. 

Також внутрішня міграція дала можливість українцям більше дізнатися про свою країну, своїх співвітчизників та переконатися, якими міцними є горизонтальні зв’язки між нами.