Данія запропонувала звести в Україні соціальне житло за власною моделлю

У Данії створили фонд «Українське житло для всіх», що зосередиться на розробленні житлової концепції та створенні доступного орендного житла в Україні за данським зразком. Фонд планує реалізувати три пілотні проєкти в містах, що постраждали від російського вторгнення.

Про це повідомили на сайті фонду.

Про данську модель соціального житла

Данське соціальне житло, відоме як alment boligbyggeri, перебуває у власності та управлінні муніципальних некомерційних організацій. Квартири в таких будинках здаються в оренду за доступну і стабільну плату.

Ця система працює у співпраці з муніципалітетами і є відкритою для всіх громадян через список очікування. Муніципалітети також визначають потреби у новому будівництві, тим самим роблячи некомерційне житло частиною місцевого розвитку.

Про ініціативу для України 

Ініціатива поділитися досвідом створення такого житла належить групі фахівців, до яких входять архітектори, юристи та колишні політики. Один з ініціаторів – генеральний директор Данської федерації некомерційного житла Бент Мадсен.

«Війна в Україні – це трагедія з великою кількістю жертв та руйнуванням. Проте, у процесі відновлення країни виникає можливість зробити речі краще, ніж раніше, на користь людей України. Наприклад, створити соціально та економічно стабільний ринок орендного житла, де є місце для всіх верств населення, і де доходи від оренди спрямовуються на ще доступніше житло. Ми б хотіли зробити свій внесок у цей процес, поділившись досвідом, який накопичили у секторі соціального житла в Данії», – зазначив він.

Організатори працюють над цією ініціативою з 2023 року.

Нагадаємо, у Гостомелі презентували концепцію відновлення військового містечка. 

Також стартував конкурс архітектурних проєктів для відбудови шкіл.

Джерело: ШоТам