Безпека і фінансування – одні з найбільш нагальних проблем місцевих громад, – експертка

“Безпекова проблема актуальна для всіх регіонів. І ключове питання – це питання укриттів або бомбосховищ”, – про це сказала експертка Національної платформи стійкості та згуртованості Юлія Каплан в онлайн-інтерв’ю, під час якого розповіла про результати громадських консультацій, проведених НП навесні цього року з представниками громадського сектору та місцевого самоврядування. 

За її словами, будівництво укриттів потребує серйозного фінансування, навіть на етапі підготовки проєкту об’єкту потрібно виділяти кошти, а це можуть собі дозволити далеко не всі.

“Навіть великі громади, де є бізнес і є надходження до бюджету, не можуть собі дозволити побудувати бомбосховища в тій кількості, в якій це було б необхідно”, – повідомила експертка. 

Крім фінансування, також є проблема погодження самих проєктів будівництва, адже “сама процедура досить заплутана і не дуже зрозуміла для місцевих громад”. 

Нарешті, ще один виклик для громад в умовах війни – наповнення бюджетів. У великих громадах це менше відчувається, оскільки там зазвичай працює бізнес, який сплачує податки. Водночас у невеликих громадах коштів вистачає лише на поточні виплати і виживання. 

Під час громадських консультацій представники місцевих громад торкалися питання перерозподілу військового ПДФО на користь державного бюджету. За їх словами, це рішення позначилося на фінансовій спроможності громад.