Зима близько. Як бізнесу та споживачам підготуватися до енергетичної кризи? 

Центр економічної стратегії у подкасті «Що з економікою?» поговорив із Сергієм Коваленком, генеральним директором компанії YASNO (ДТЕК). Головне з розмови, зокрема про те, що робити бізнесу та простим громадянам, щоб спростити роботу енергетикам, чи буде децентралізація електромережі та, чи загрожує нам тотальний блекаут.

Яка ситуація з енергосистемою країни та що варто робити споживачам? 

За словами Сергія Коваленка, на це запитання складно відповісти конкретними цифрами чи фактами, але енергетики, ДСНС та військові будуть працювати по максимуму, щоб забезпечувати електроенергією усіх. 

Споживачам варто пам’ятати про дві речі: генерацію електроенергії та ліміти мережі. 

До початку повномасштабної війни Україна роками була державою із профіцитним балансом енергії (виробляла більше, ніж споживала, залишки продавала за кордон). Зараз Україна де-факто втратила Запорізьку АЕС, тому енергетики шукають шляхи, як виробити додаткову енергію, та закликають економити енергію, навіть якщо у вас немає відключень.

Ми як споживачі повинні не думати категорією «Сьогодні є світло, а завтра його немає. Якось воно буде», а загалом розуміти, що осінньо-зимовий період дуже довгий і нам потрібно економніше споживати електроенергію: менше вмикати світло вдома, вимикати зовнішню рекламу тощо.

Друга частина — мережі (як електроенергія потрапляє до наших осель). Навіть якщо електроенергії вдосталь, за пошкодженні мереж її може не бути у частини міста. Через те, що деякі лінії ушкоджені, решта мережі може не витримати навантаження. Саме тому мери міст та урядовці просять знизити споживання електрики, інакше її подання вимкнеться автоматично. 

Нам потрібно готуватися до найгірших сценаріїв, коли військовий пресинг на нас буде достатньо великим. Кожна оселя, кожен громадянин повинен підготуватися незалежно від того, де він перебуває — на Київщині, Чернігівщині чи на Дніпровщині.

Що має робити бізнес, щоб продовжувати працювати, але не перевантажувати мережу?

Гнучкість бізнесу нижча, ніж у побутових споживачів. До того ж бізнес буває дуже різним. Споживання електрики та можливість його скоротити супермаркету та металургійного комбінату дуже різні. Компанія YASNO почала комунікацію з великими компаніями, щоб мінімізувати витрати електрики там, де це можливо. Наприклад, вимкнути зовнішні вивіски, зменшити або вимкнути офісне освітлення, де у ньому немає потреби. 

Але якщо певний бізнес-процес потребує витрат електрики, то тут немає альтернативи. Не можна вимкнути верстати й очікувати на ефективну  роботу бізнесу.   

Також радять підприємствам мати стабілізувальний генератор, щоб у разі вимкнення електроенергії мати час завершити коректно роботу або навіть продовжити її, якщо дозволяє потужність. 

Водночас проблема енергоефективності не зникне навіть після завершення війни.Тому вже зараз бізнесу потрібно знижувати електроспоживання.

У ДТЕК є компанія «ЯСНО. Енергоефективність», яка працює з великим і середнім бізнесом щодо оптимізації споживання. Можна зекономити від 10 до 40% електроенергії у бізнес-процесах, тобто саме на етапі виробництва.

Звідки ДТЕК бере гроші на відновлення мереж? Чи допомагають партнери, зокрема західні. Що ще потрібно зробити для того, аби підтримати стійкість компанії?

Сергій Коваленко відповів, що не може коментувати щодо всієї групи компаній. Але для YASNO важливо, щоб споживачі вчасно сплачували за електроенергію. Борги споживачів натепер становлять 560 млн грн. Ще є борги у державних підприємств, приватного бізнесу. Зокрема, із платежів за спожиту енергію компанія й отримує гроші на заробітну плату працівників та на відновлення.

Партнери надавали різну допомогу, але потреба у ній досі є. 

Чи може YASNO купувати енергію за кордоном та продавати споживачам?

Директор компанії відповів, що 100% електроенергії закуповують на ринку України у трьох великих приватних компаній. Також є механізм закупівлі за кордоном, але поки що його не застосовували.

Чи може бути глибока децентралізація електромережі?

Кроки у цьому напрямі ДТЕК почала робити ще до початку війни й продовжить дотримуватися цієї стратегії. Щоправда, деталі рішень повідомити наразі не можуть.   

Чи є приблизна оцінка, як довго буде генеруватися електроенергія, якщо росіяни не припинять обстріли енергетичної інфраструктури? 

Сергій Коваленко сказав, що на це запитання хоче отримати відповідь багато людей, але її немає навіть у енергетиків.

Я розумію ваше запитання і чому слухачі бажають почути відповідь на нього, але у мене немає відповіді, бо це майже неможливо спрогнозувати. При цьому я залишаюсь оптимістом, тому що українська система загалом є дуже потужною (від генерації до кінцевих споживачів). Мені здається, що буде дуже важко поставити нас у тотальний блекаут. Але це лише думка. Навіть якщо зберемо експертну групу з 20 людей, у них буде суб’єктивна оцінка.

Джерело: Speka