В Україні відкрився державний кіберполігон Cyber Range UA: вчитимуть не тільки кіберзахисту, а й атакувати

У Києві на базі Національного авіаційного університету відкрили віртуальний кіберполігон Cyber Range UA. На ньому через симуляції реальних кібератак учасники тренувань можуть напрацювати навички захисту й активної протидії хакерам. Метою створення кіберполігона є підвищення кіберзахисту державних установ.

Офіційно Cyber Range UA презентували 23 серпня 2024 року в НАУ в присутності представників структур, які були дотичні до його створення. Вони розповіли про створення, розвиток і функціонал проєкту, а AIN занотував головні тези.

Це спільний проєкт НКЦК РНБО України, Національного авіаційного університету й розробника програм із кібернавчання Cyber Unit Technologies. На кіберполігоні Cyber Range UA можуть займатися одночасно кілька десятків спеціалістів. У складі команд учасники вчитимуться протидіяти кібератакам, з якими Україна стикається протягом останніх років. Усього програма кіберполігона пропонує 15 сценаріїв розвитку таких атак. Втім, кіберспеціалісти можуть збільшувати їхню кількість — ця опція доступна як для викладачів ЗВО, так і для фахівців, залучених ззовні. На думку підприємця і СEO Cyber Unit Technologies Єгора Аушева, дуже важливим є постійний розвиток Cyber Range UA, адже вже через рік наявні сценарії стануть не актуальні.

«Ми запрошуємо тренерів або людей, які можуть створювати сценарії, долучатися. Писати запити в НАУ, у РНБО про те, що вони хочуть бути залученими. І на цьому полігоні можна буде співпрацювати», — закликав під час відкриття Єгор Аушев.

Cyber Range UA відкритий для всіх і розрахований на різні рівні підготовки, але в першу чергу тренування на ньому проводитимуть для працівників критичних інфраструктур, державних установ та студентів НАУ. Приватні компанії можуть скористатися ним лише платно.

Змагання — один із можливих форматів тренувань на кіберполігоні. Власне, 22 і 23 серпня відбулося одне з них під назвою Incident Response Days. Захід дозволив протестувати можливості кіберполігона. У перший день участь брали студенти восьми університетів, на другий день — спеціалісти кіберсфери. Останніх об’єднали в 14 команд, серед них були і військові, і представники критичної інфраструктури. Сценарії відрізнялися і відповідали рівню підготовки учасників змагання: студенти мали простіші завдання.

Чому це важливо

Під час свого виступу на відкритті кіберполігона заступниця міністра стратегічної промисловості Ганна Гвоздяр звернула увагу на захист державних установ. За словами посадовиці, війна відбувається не тільки в прифронтових областях: щодня росія намагається проникнути в інші сфери і проводить активні дії, які можуть зашкодити українцям.

«Ми потребуємо фізичної оборони, але поки що приділяємо мало уваги іншим сферам, у яких росія нас атакує», — заявила посадовиця.

Заступник міністра цифрової трансформації з розвитку IT Олександр Борняков повідомив, що на даний час Україна і Британія є найбільш атакованими країнами в кіберпросторі. Втім, він вважає, що це виклик, який допоможе здобути корисний досвід. Порівнюючи кіберсферу з Defense Tech, він звернув увагу на її динамічність: інформація постійно оновлюється і втрачає актуальність. «Те, що працювало вчора, не працює сьогодні», — зауважив Борняков.

На Cyber Range UA вчити будуть не тільки захищати кіберінфраструктуру, а й атакувати, адже атаки часто стають і частиною захисту. Таку думку висловив Єгор Аушев.

«Для того щоб департамент міг захищатися, ми вчимо його [учасника тренувань — ред.] атакувати. Тому що це єдиний спосіб зрозуміти, як тебе будуть атакувати».

Як з’явився Cyber Range UA

Виконувачка обов’язки ректора НАУ Ксенія Семенова відзначила державну підтримку проєкту, назвавши її безпрецендентною. Серед тих державних установ, що підтримували відкриття кіберполігону, вона назвала Міністерство освіти, Міністерство стратегічної галузі промисловості, Міністерство цифрової трансформації.

Регіональний директор CRDF Global Михайло Верич повідомив, що під час роботи над Cyber Range UA виникало багато бюрократичних процедур. За взірець узяли приватний кіберполігон Unit Range — торік його відкрив Єгор Аушев. Сам підприємець сказав, що його команда зробила Cyber Range UA з «нуля». За його словами, попит на кіберполігон був — послугами Unit Range часто користувалися військові й люди з державних структур. Відмінність комерційного полігона від державного Єгор Аушев пояснив тим, що хмарні рішення Cyber Unit розташовані на Amazon, а для задач Cyber Range UA є власний, український сервер.

«У Unit Range трошки інша структура, бо він заточений саме під комерційний сектор, бізнес-процеси. А Cyber Range UA сьогодні заточений під тренінги. В аудиторії люди будуть сидіти за комп’ютерами. Викладач буде показувати, розбирати це все на екрані. Тобто він більше не для змагання, а для тренінгу», — заявив Єгор Аушев.

Однією з переваг Cyber Range UA заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Демедюк відзначив саме незалежність кіберполігона від зовнішніх структур ЄС чи США. І розробники полігона, й автори сценаріїв — українські фахівці. Демедюк розповів, що проєкт ініціювали ще у 2021 році, але реалізація потребувала певних врегулювань.

«Ми зробили свій продукт. Наш вітчизняний. Він повністю, на 110 % є україномовним і не лише. Але фактично передбачений для нас — від кібер-ясел і до професорського складу. Чим він відрізняється від усіх інших — має необмежену можливість розповсюдження по різних напрямках. Це дозволяє нам прилаштовуватись і навчатися тих загроз, які рф несе, не чекаючи шаблонів, які нам надавали. Ми самі будемо на реальних фактах їх впроваджувати і вчитися оборонятися».

Що ще планують зробити в НАУ

Заступник міністра освіти й науки України Денис Курбатов розповів, що в МОН нині працюють над співпрацею університетів із бізнесом, оскільки державно-приватне партнерство є дуже важливим через обмеженість державних ресурсів. Він також заявив, що наступного місяця в планах у міністерства — внести на розгляд Верховної Ради комплект змін до законодавства (попередньо, правки до 10 законів). Мета — створити окремий правовий режим для існування науково- інноваційних підприємств.

«Це буде те ж саме, що й “Дія.City” для IT», — пояснив Курбатов. Проєкт називається Science City.

Ксенія Семенова в коментарі AIN розповіла, що на базі авіаційного університету планують створити науковий парк і долучитися до проєкту Science City. Це товариство з обмеженою відповідальністю з кількома засновниками й можливістю надавати інноваційні послуги, наприклад, лабораторні дослідження, експертизу, написання технічної документації тощо.

До планів у НАУ також входить відкриття лабораторій електроніки, авіоніки, аеродінаміки, міцності матеріалів. За словами в. о. ректора НАУ, у більшості цих проєктів є спільні проєкти з оборонними виробництвами. Тому студенти мають змогу стажувати на цих підприємствах і в подальшому працевлаштовуватися.

Джерело: AIN.ua