У Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи: головні заяви

Президент України Володимир Зеленський на четвертому Саміті Кримської платформи 11 вересня заявив, що план перемоги у війні проти Росії спочатку планує обговорити з президентом США Джо Байденом. Також на Саміті Хорватія та Латвія анонсували новий пакет військової допомоги. До заходу долучилися понад 60 учасників. Це президенти, прем’єр-міністри та інші високопосадовці.

Про це йшлося під час четвертого Саміту Кримської платформи у Києві, передає кореспондентка Суспільне Крим.

“Щодо плану перемоги — буду послідовним і спочатку обговорю його із президентом (США — ред.) Байденом, тому що він у більшості залежить від підтримки США та інших партнерів. Це план — серйозне посилення України і, на мою думку, буде мати і психологічний, і політичний, і різного характеру щодо озброєння вплив на рішення Росії закінчити цю війну”, — зазначив український лідер.

Також під час Саміту Хорватія оголосила 11-й пакет військової допомоги.

“Ми обговорили і спільне виробництво, зокрема, машин для розмінування. Для нас важливо ваше лідерство в цьому напрямку в розмінуванні. Ми пам’ятаємо, що перша міжнародна конференція з питань гуманітарного розмінування відбулась торік саме в Хорватії”, — сказав глава української держави.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович зазначив, що його країна підтримує Україну у відбудові енергетичного сектору, впроваджуючи хорватські новітні здобутки у розмінуванні.

“Це величезне завдання. І тому ми приймали минулоріч першу міжнародну конференцію донорів щодо розмінування. І я хотів би повторити про хорватську дружбу, партнерство та повагу до вашого президента і до українців. І ви можете розраховувати на Хорватію у всіх питаннях, які постають перед вами сьогодні”, — наголосив він.

Допомагає Україні й Латвія, яка під час заходу оголосила 30-й пакет військової допомоги.

“Ми тут, аби підтвердити Крим — це Україна. Ми тут, аби підтвердити — Україна переможе і Росія програє у цій жахливій війні. Латвія продовжить підтримувати Україну. Цього і наступного року Латвія планує виділити на підтримку України 0,25% ВВП. Сьогодні ми представляємо 30-й пакет військової допомоги на цей рік. Він включатиме військове спорядження… дрони”, — заявила прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня.

У свою чергу, президент Литви Ґітанас Науседа повідомив, що його країна ніколи не визнає окупацію Криму.

“Сьогодні ми тут, аби допомогти Україні. Литва ніколи не визнає окупацію і незаконну анексію Криму й інших українських територій. Ми завжди будемо вимагати, щоб Росія почала поважати міжнародне право, зупинила переслідування населення на окупованих територіях, включно з кримськими татарами”, — заявив він.

“Україна не торгує своєю землею та не кидає своїх людей. І коли ми працюємо зі світом заради справедливого закінчення цієї війни, ми нагадуємо не лише про землю, де зараз, тимчасово, триколор окупанта, але і про долі людей, які не можна залишати зруйнованими”, — заявив Зеленський.

Президент згадав імена кримських політв’язнів та усіх інших громадян України, що були незаконно ув’язнені окупантами в Криму. Зокрема, кримських татар Леніє Умерову та Тофіка Абдулгазієва. Так само він відзначив цивільних та військових, які зараз перебувають в російському полоні.

“Ми всі разом прагнемо миру. Ми всі разом потребуємо безпеки. А отже, ми всі разом маємо наближати перемогу України – дійсно надійний мир. І я впевнений: ми можемо миру досягти – справжнього, справедливого, тривалого. І ми побачимо вільний Крим”, — зауважив глава української держави.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський анонсував, що цього тижня команда першої леді готує спеціальний дипломатичний формат Саміт перших леді та джентльменів.

Кримська платформа — ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини, сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Джерело: Суспільне