У 22 громадах відкриють Центри життєстійкості: кому будуть корисні

Упродовж вересня 22 територіальні громади успішно пройшли відбір у Програмі життєстійкості Мінсоцполітики та готуватимуться до відкриття просторів для підтримки ментального здоров’я.

Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

Найбільше нових просторів відкриють на Київщині, Сумщині та Івано-Франківщині.

«Ми хотіли б, щоб у кожній громаді був такий Центр, де кожен зможе доступно, зручно  отримати психоемоційну підтримку. Послуга з формування життєстійкості спрямована на те, щоб люди допомагали одне одному через групові взаємодії. У супроводі психологів, соціальних працівників люди зі схожим травматичним досвідом можуть ділитися, як вони проживали певні обставини, і разом ставати сильнішими», зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Хто відвідує Центри життєстійкості

З-поміж тих відвідувачів Центрів життєстійкості внутрішньо переміщені особи, родичі військовослужбовців, батьки з дітьми, ветерани та ветеранки й кожен, хто потребує допомоги фахівця. Діти і дорослі можуть знайти активності як індивідуальні, так і групові. 

Послуги, які надають в центрах

Найчастіше людини приходять:

  • на сімейні та особисті консультації;
  • у групи взаємопідтримки для тих, хто переживав схожий досвід;
  • на тренінги та навчання із самодопомоги та розвитку батьківських навичок.

«Організовано все так, що спершу людина відвідує індивідуальну консультацію із фахівцем, а потім долучається до групових занять. Там, завдяки фаховій допомозі спеціалістів та підтримці однодумців, людина напрацьовує і підтримує власну стійкість. Саме цей формат, переконані спеціалісти центрів, є найбільш ефективним для психологічного відновлення людини після кризових ситуацій», — зазначили в міністерстві.

Наразі працює 180 Центрів життєстійкості. До кінця року у громадах планують відкрити 250 таких просторів.

Адреси усіх Центрів життєстійкості доступні на сайті Міністерства соціальної політики.

Нагадаємо, що дві тисячі евакуйованих родин із дітьми отримали грошову допомогу від ЮНІСЕФ: які вимоги для виплат.

Джерело: ШоТам